bezár
 

színház

2020. 01. 16.
Megújul a Gyulai Várszínház színpada és nézőtere
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújul a Gyulai Várszínház színpada és nézőtere Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 50 millió forint támogatást biztosított a Gyulai Várszínház színpadának és nézőterének cseréjére - jelentették be csütörtökön a teátrum igazgatóságán tartott sajtótájékoztatón.

Görgényi Ernő polgármester elmondta, a beruházás egyszerre szolgálja a várszínház és a vár mint múzeumi kiállítótér érdekeit, az eddigi berendezést ugyanis mintegy három hét alatt szerelték össze és bontották el, az új eszköznél ez nagyjából egy hetet vesz majd igénybe. Így főszezonban a vár látogatói számára tovább áll rendelkezésre az udvar - húzta alá.

Szkéné színház

Hozzátette, hogy a székek cseréjére az önkormányzat saját forrást biztosít. Elek Tibor színházigazgató számításai szerint az további 15-18 millió forintba kerül majd. Elek Tibor elmondta, hogy a nyári évadra megvalósuló beruházás egy folyamat első állomása, az önkormányzattal közösen keresik a pályázati lehetőségeket a tószínpad infrastruktúrájának, valamint az eszközpark műszaki-technikai megújításához is.

Szatmári Mihály, a teátrum műszaki vezetője elmondta, hogy a jelenlegi várszínházi nézőtér és színpad 15 éves, egyedi tervezésű szerkezet, sok ember kellett az össze- és szétszereléséhez, nehéz volt a tárolása. Az új színpad kiegészítésekkel 246 négyzetméter lesz, a nézőtéren - az eddigi 350-nel szemben - várhatóan 330 férőhely lesz, ám ez a szám még módosulhat - húzta alá.

Elek Tibor a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy folytatódik a teátrum őszi-téli sorozata. Január 30-án felolvasószínházi előadás és könyvbemutató lesz Réczei Tamásnak a nyugatosok házasságairól szóló Nagyon kell szeretniök című könyvéből. Március végén a Magyar Művészeti Akadémiával közösen rendezik meg tíz magyar és határon túli középiskola diák színjátszó csapatának seregszemléjét. Április 22-én Acsai Roland Farkasok című kortárs drámájának előbemutatójára készülnek, a darab a nyári évadnak is része lesz.

A nyári főszezonról szólva Elek Tibor elmondta, hogy a programokat a Nemzeti összetartozás éve jegyében szervezik, az évad június végén Márai Sándor-napokkal indul, a Shakespeare Fesztiválon idén csak magyar társulatok vesznek részt, augusztus elején pedig megrendezik az Erdélyi Hetet.

Kép: https://www.facebook.com/gyulaivarszinhaz/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

színház

Beckett újratöltve Beckett újratöltve
Könyvbemutató a Keletben
színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében

Más művészeti ágakról

art&design

Múlt és jövő kéz a kézben Múlt és jövő kéz a kézben
Kiállítás nyílt Pécsett a japán keramikus Óhi Tosio Csózaemon munkáiból
Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
Kövek. Barkácsolás, gyűjtögetés és Adalbert Stifter


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés