bezár
 

zene

2020. 02. 17.
Vasárnap indult a Cziffra György Fesztivál
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Vasárnap indult a Cziffra György Fesztivál Február 17-én kezdődött az 5. Cziffra György Fesztivál, amelyen a klasszikus zenei hangversenyek mellett bárest, kiállítás és dzsesszkoncert is várja a közönséget február 23-ig Budapesten.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban a Keleti Márton által rendezett Szerelmi álmok - Liszt című filmet vetítették, amelyben a Liszt műveket Cziffra György és Szvjatoszlav Richter zongorázza. Az est vendége Hildebrand István, a film Kossuth-díjas operatőre Cziffrával kapcsolatos élményeiről mesélt.

A Lélek és logika című esten február 17-én Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bősze Ádám beszélgetett a zenélést és az életet is érintő kérdésekről, majd Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduója játszott. Ezen a napon nyílt Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása is a MOMKultban.

A Győztesek koncertjén február 19-én a Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel. A Paganini Plusz című koncerten Lendvay József, Balázs János és Oláh Kálmán zeneszerző lép színpadra, Bagdy Emőke pszichológus a fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, míg a báresten Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával a korabeli bárok világát idézi meg. A Jazzical Trio koncertjén ismert Liszt-dallamok és Cziffra György által gyakran előadott művek lesznek hallhatók a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Simon Izabella zongoraművész interaktív koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

Vagyim Repin hegedűművész a gálakoncerten lép fel február 23-án a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel a Zeneakadémián. Ott adják át a Cziffra Fesztivál-díjait, a CZF Tehetségdíjat, a CZF Ifjú Tehetségdíjat és a CZF Életműdíjakat.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre a fesztivált, amelyet a XX. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművész, Cziffra György emlékének ajánlott. 

Kép: www.cziffrafesztival.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés