bezár
 

építészet

2020. 02. 21.
Világkiállítás - Szerkezetkész a dubaji expo magyar pavilonja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világkiállítás - Szerkezetkész a dubaji expo magyar pavilonja Konsiczky Zoltán, az MTI különtudósítója jelenti: elkészült az októberben kezdődő dubaji világkiállítás magyar pavilonjának szerkezete, az épület tetején pedig az építők hagyományainak megfelelően bokrétát helyeztek el csütörtökön. 

Csernyus Lőrinc vezető építész, a pavilon tervezője az ünnepségen az ifjúkor végéhez, a felnőtté válás kezdetéhez hasonlította a bokrétaünnep jelentőségét, amely azt jelzi, hogy az épület elérte legmagasabb pontját, „már nem nő tovább”.

„A fa élő anyag. Lélegzik, mozog. Jelkép, szimbólum. Az építés történetének egyik archetípusa” - hangoztatta Csernyus, kiemelve, hogy a XX. századi építészet irányzatai közül fontos szerepet kapott a Makovecz-féle organikus építészet, ennek volt egyik kiemelkedő példája a sevillai pavilon az 1992-es expón, amelynek építésében maga Csernyus is részt vett.

A pavilon tematikája a vízre épül, amelyben Magyarország gazdag. A vizet mutatja be víz használata nélkül - tudatta az építész.

Az építész a közmédiának elmondta, hogy őt magát is meglepte, hogy Dubajban a fa szinte teljesen ismeretlen mint építőanyag, ezért a szerkezetet Magyarországon már egyszer - főpróbként - összeszerelték, mert a helyszínen már nem lehet helyrehozni, ha valami nem a terveknek megfelelően alakul. Az MTI kérdésére elmondta, hogy „holtversenyben” két olyan épület van, amelyeket eddigi pályája csúcspontjának lehet nevezni, a csengeri Makovecz Imre általános iskola épülete és a dubaji magyar pavilon.

Takács Szabolcs, a dubaji expó miniszteri biztosa kijelentette, hogy a bokrétaünneppel azok előtt hajtanak fejet, akiknek olyan speciális tudásuk van, amely nélkül ez a pavilon nem jöhetett volna létre. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a kormány számára fontos a Makovecz-örökség ápolása, amely egyedi a világon, és a sevillai expó egyik leglátványosabb épülete a Makovecz Imre által tervezett magyar pavilon volt. A mostani rímel a dubaji expó egyik kulcsszavára, a fenntarthatóságra, mert víz felhasználása nélkül épült - mondta Takács.

„Magyarország számára nem volt kérdés, hogy ezen (az expón) részt fogunk venni” - szögezte le a miniszteri biztos. „Egy olyan országból jövünk, Magyarországról, amely 1100 éve van Európa szívében, és amelynek nagyon sok olyan eredménye van, amelyet meg tudunk és meg is kívánunk mutatni” - tette hozzá Takács Szabolcs. Az expóról szólva a politikus megállapította, Dubaj olyan méretű esemény megrendezésére készül, amely a világ kiemelt kulturális és sportrendezvényeinek élvonalához tartozik.

„Mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy a tudományos eredményeinkkel, a magyar művészet, a kultúra alkotásaival, gazdasági teljesítményünkkel hozzájárultunk Európa kulturális, gazdasági és társadalmi fejlődéséhez, mindahhoz, amit ma Európának hívunk, és mindeközben meg tudtuk őrizni az identitásunkat” - hangoztatta Takács. Hozzátette: a világkiállítást Magyarország arra is szeretné felhasználni, hogy a keleti nyitás egyik újabb fontos lépésével helyzetbe hozza a magyar cégeket, kis- és közepes vállalakozásokat, start-upokat. Emellett pedig az expó turisztikai esemény is a világ egy tőkeerős, fizetőképes részén, és talán őket is meg lehet szólítani a magyar gyógyvizek és édesvizek, egészségturizmus lehetőségeivel - fejtette ki a miniszteri biztos.

„A magyar pavilon ki fog tűnni azzal, hogy nem futurisztikus, hanem archaikus építészeti stílust képvisel, amely a makoveczi szellemi örökségre épül, és ezzel egy picit bemutatjuk az 1100 éves magyar történelmet és identitást is” - jelentette ki a közmédiának Takács Szabolcs a rendezvény után.     A miniszteri biztos elmondta, hogy ha Magyarország nem venne részt az expón, akkor „mindenből kimaradna”, hiszen ez olyan világesemény, amelyen a világ gyakorlatilag összes országa részt vesz. Aki nem jön el ide, az olyan lehetőségtől fosztja meg magát, amilyen csak ötévente adódik - mondta, hozzátéve: ha a tervek megvalósulnak, rövid, de legkésőbb középtávon meg fognak térülni.

Tóth Andrea, az Expo 2020 ügyvezetője az ünnepségen kijelentette, hogy minden a terv szerint halad, és a magyar lesz a világkiállítás legkülönlegesebb és legegyedibb pavilonja, amely a makoveczi szellemiséget képviseli.

A magyar pavilont 17 magyar ács építette fel Dubajban, és a tervek szerint szeptember 15-re készül el. A dubaji világkiállítás 2020. október 20-tól 2021. április 10-ig tart, és a szervezők 25 millió látogatóra számítanak. 

Kép: Expo 2020 Dubai hivatalos Facebook oldala 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

építészet

A többléptékű város nyomában A többléptékű város nyomában
Smart city és azon túl
építészet

Pécs rejtett metafizikája Pécs rejtett metafizikája
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Pécs Könyv. Ivon Kiadó, 2017. 444 oldal, 22000 Ft.
építészet

Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy
Budapesti kultúrtörténeti séták III. Gellérthegy. Fekete Sas Kiadó, 2017, szerkesztette Saly Noémi

Más művészeti ágakról

színház

Mert szolidaritás nélkül megfulladunk… Mert szolidaritás nélkül megfulladunk…
Enn Vetemaa: Vacsora öt személyre
A Cipolla Collectiva Home Dancing című projektjéről
Fejérvári Zoltán Bach estjének visszajátszása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés