bezár
 

zene

2020. 02. 22.
Koncerttel zárul a Zeneakadémia és izraeli partnerintézménye kamarazenei workshopja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koncerttel zárul a Zeneakadémia és izraeli partnerintézménye kamarazenei workshopja Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia a Reconnections kamarazenei workshopot a két intézmény diákjainak és tanárainak részvételével, a közös munka kedden ingyenes koncerttel zárul a Solti teremben - közölte a Zeneakadémia az MTI-vel. 

„Az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy a Reconnections valóban képes hosszan tartó barátsághidakat és gyümölcsöző együttműködéseket létrehozni kultúráink, társadalmaink és művészeink között” - idézi a közlemény Yakov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete szavait.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora felidézte, hogy a 2013-ban indult kamarazenei program a zenén keresztül kapcsolódási lehetőséget teremtett Magyarország és Izrael számára, az esemény mára hagyománnyá nőtte ki magát Budapesten és Jeruzsálemben is.

Az együtt töltött több mint egy hét és a közös muzsikálás teremti meg azt a teret, amelyben e két nemzet közötti párbeszéd kibontakozhat, és egyedülálló művészi produkcióban nyeri el végső formáját - tette hozzá a rektor, hangsúlyozva: a kamarazene varázsa összetettségében rejlik, hiszen olyan közösségformáló erővel bír, amelynek nélkülözhetetlen eleme az alkalmazkodóképesség, az egymásra hangolódás, a tisztelet.

Az „összekapcsolódás” egyszeri, az adott pillanatban történik és nemcsak a színpadon, a zenészek, hanem a közönség és a művészek között is. E tíz nap alatt a próbák és a koncertek eredményeként baráti közösségek formálódnak, és ugyan különböző országokba térnek haza, a zene által bármikor újra tudnak kapcsolódni egymáshoz - mutatott rá.

A Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia rektora, Yinam Leef arra emlékeztetett: a Reconnections programot Izrael korábbi budapesti nagykövete, Ilan Mor kezdeményezte, aki kapcsolatban állt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, a jeruzsálemi akadémia pedig támogatta az ötletet. A kamarazenéről szólva úgy fogalmazott: ez a muzsikálás csúcsa diákoknak és tanároknak egyaránt, ezért gazdag, vonzó programot alkottak, széles repertoárral, intenzív próbákkal és workshopokkal. Hozzátette: nem statikus, hanem dinamikus hagyományt teremtettek, hiszen mindig más és más hangszerek és tudományterületek kapcsolódnak be.

„A Reconnections valódi kincs, hiszen gyümölcsöző diák- és tanárcsere-programmá fejlődött, a két intézmény kapcsolata erőssé vált. A program révén a hallgatók közösen ismerkedhetnek meg a magyar zsidóság történetével, kulturális és társadalmi aspektusokkal, ami nyitottabbá, toleránsabbá teszi a következő generációt” - hangsúlyozta.

Az esemény idei fővédnöke Varga Judit igazságügyi miniszter. 

Kép: www.lfze.hu/Felvégi Andrea 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés