bezár
 

építészet

2020. 05. 15.
Jövőre nyílhat meg a szabadkígyósi kastély
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövőre nyílhat meg a szabadkígyósi kastély A tervek szerint 2021-ben nyitják meg a nagyközönség előtt a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, ahol jelenleg csaknem ötvenszázalékos a készültség – közölte a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön a helyszínen tartott sajtóbejáráson.

Glázer Tamás elmondta, hogy a járványhelyzet nem befolyásolta a munkálatokat, azok folyamatosan és zökkenőmentesen zajlanak 2019 tavasza óta. Megújul az 1875-1879 között épült a kastély főépületének földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete. Restaurálják a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat, teljes tető- és homlokzat felújítás, utólagos szigetelés és gépészeti munkák valósulnak meg, valamint közműfejlesztést is végeznek – sorolta.

Hozzátette, a beruházásra európai uniós forrásból eredetileg 1,5 milliárd forintot fordíthattak, amelyet nemrég sikerült további 223,5 millió forinttal kiegészíteni. Hazai forrásból szintén 1,5 milliárd forintot biztosítanak.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa a kastély egyes részein szólt arról, milyen attrakciókat terveznek a helyiségekbe. Az étkezőben kifejtette, egy 1895-ben készült fotó alapján állítják helyre a termet, ahol a kor étkezési szokásait mutatják majd be. Újból megépítik az innen nyíló télikertet is, amelyet a Wenckheim-család beázási problémák miatt az 1930-as években elbontott.

Az egykori könyvtárszobában elmondta, hogy óriási kutatómunkával 270 könyvet sikerült fellelniük, amely 1945 előtt a családé volt, és van remény további 600 kötet megtalálására, de az egykori óriási gyűjteményt vetítéssel ábrázolják majd.

A grófnő hálószobája mellett találtak egy eredeti ülőkádat, amelyet 1879-ben már melegített vízzel tudtak megtölteni. Azt, hogy az Ybl Miklós által tervezett kastély korának egyik legmodernebb épülete volt ezen keresztül is érzékeltetik majd, de utalnak erre a parkban megmaradt kandeláberek és a gázfejlesztő ház is – magyarázta Virág Zsolt. Az ókígyósi kastély földszinti folyosóját ugyanis világítóudvarok látták el fénnyel, a kastély körül egykor gázlámpák világítottak. A világítógázt gázházban fejlesztették a konyha épülete mögött.

A miniszteri biztos szólt arról, hogy felméréseik alapján a közönséget leginkább a gasztronómia, a napirend és a kastély működése érdekli, ezért a Vendégségben Wenckheiméknél címet viselő tárlaton bemutatják majd a személyzet életét, munkáját is például egy eredetiben megtalált hívócsengő rekonstrukciójával. Szólnak arról is, hogyan szerezték be egyebek mellett a fűszereket, így a korabeli kereskedelmi viszonyokat is fel tudják villantani.

A sajtóbejáráson Glázer Tamás bejelentette, hogy a járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt a NÖF fokozatosan újra megnyitja műemléki helyszíneit. A nyitás első ütemeként a létesítmények parkjai és kertjei péntektől a nagyközönség számára ismét látogathatóak lesznek nyitvatartási időben, pünkösdig térítésmentesen.

Forrás: MTI

Fotó: Tuska János József, www.wenckheim.hu

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés