bezár
 

zene

2020. 06. 16.
Womex: több ezer zenei szakember és muzsikus ősszel Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Womex: több ezer zenei szakember és muzsikus ősszel Budapesten Elindult a regisztráció a világzenei expóra, amelyet október 21. és 25. között immár másodszor rendeznek a magyar fővárosban.

A világzene legrangosabb nemzetközi eseményét 26. alkalommal szervezik meg. A koronavírus-járvány európai enyhülése és a határok fokozatos megnyitása miatt a Womex tulajdonosa, a Piranha Arts, és a hazai szervező, a Hangvető csapata bízik abban, hogy a Womex20-at meg tudják tartani - szerepel az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A szervezők tájékoztatása szerint a Womexre várhatóan több mint 2500 külföldi résztvevő érkezik: művészek, szakmai kiállítók és újságírók, valamint kulturális intézmények képviselői. A Hangvető stratégiai partnerével, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal a 2015-ös budapesti Womex-kiadáson is sikerrel együttműködő helyszínekre, a Müpába, a Bálnába és az A38 hajóra szervezi a fesztivált.

"A világzenei vásár rendkívüli lehetőség Budapest számára. Tisztában vagyunk azzal, hogy az idei kiadás más lesz, mint az eddigiek, mivel sok nemzet még mindig küzd a világjárvánnyal. Ennek megfelelően fogunk változtatásokkal, korlátozásokkal és új ötletekkel élni, hogy a lehető legbiztonságosabb és legélvezhetőbb Womexet rendezhessük meg" - idézte a kommüniké Weyer Balázst, a Hangvető programigazgatóját. Mint fogalmazott, a Womex segíthet fellendíteni a zeneipart és ablakot nyithat a régió felé. "Célunk, hogy hozzájáruljunk a vírus által súlyosan érintett globális zenei gazdaság újjáéledéséhez azzal, hogy összehozzuk a szakembereket és megkönnyítjük az üzleti kapcsolatok létrejöttét. Szeretnénk, ha sok magyar kulturális szakember és minél több magyar és kelet-európai művész találkozna a színpadon, a kiállításon és a konferencián".

A Womex a globális zenei élet legnagyobb rendezvénye: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek szemléje és díjkiosztó ünnepség. A közlemény kiemeli: a karantén után végre találkozhatnak egymással a zeneipar fontos emberei, alkalom nyílik a zene ünneplésére, új tehetségek felfedezésére, üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és kultúrdiplomáciai eseményekre. A fesztiválon fellépők névsoráról egy héttagú zsűri, az úgynevezett "hét szamuráj" dönt.

Idén több mint 1600 pályázat érkezett, amelyből a szamurájok, köztük Weyer Balázs választja ki azokat az előadókat, akik felléphetnek a Womexen. A Hangvető arra törekszik, hogy a Womex nemzetközi programján belül minél több felületet kínáljon a regionális zenekarok megjelenésére. Ennek a tervek szerint - a 2015-ös kiadás mintájára - külön regionális színpadot szentelnek, emellett a szellemi kulturális örökség UNESCO-listáján jegyzett zenei hagyományok, alkotások is előtérbe kerülnek.    

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés