bezár
 

art&design

2020. 06. 18.
Milorad Krstić kiállításával folytatódik az élet a berlini magyar intézetben
A Ruben Brandt, a gyűjtő alkotója nem először mutatkozik be Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Milorad Krstić kiállításával folytatódik az élet a berlini magyar intézetben Az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar filmsikere, a Ruben Brandt, a gyűjtő alkotójának kiállításával nyitja meg újra a koronavírus-világjárvány miatt a nagyközönség előtt bezárt kapuit a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB).

A német főváros központjában működő intézetben a fertőzéshigiéniai szabályok miatt egy különleges eseménnyel nyitják meg a Milorad Krstić munkáiból rendezett kiállítást. A csütörtöki rendezvény a vernisszázs műfajában megszokott egy-másfél óra helyett négy órán keresztül, délután háromtól este hétig tart.

Ez a megoldás "elegendő idő és teret biztosít, hogy mindenki kényelmesen megnézhesse a képeket, meghallgassa a többször elhangzó megnyitóbeszédeket és elidőzzön az intézet udvarán, akár rég nem látott ismerősök társaságában" - áll a CHB meghívójában, amely szerint a részvétel feltétele a szájat és az orrot takaró maszk. Az egyik - videoüzenetként elhangzó - megnyitóbeszédet Carlo Chatrian, a világhírű Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale művészeti vezetője mondja el. Az olasz filmes szakember korábban a locarnói fesztivált vezette, amelyen 2018-ban megtartották a Ruben Brandt, a gyűjtő világpremierjét.

A CHB kiállítótermében a következő két hónapban Milorad Krstić legújabb munkái lesznek láthatók, a kiállítást homlokzati vetítések és a koronavírus elleni védekezés szabályainak megfelelő "levegős" mozitermi filmbemutatók kísérik. A szervezők közleménye szerint a szlovén-magyar festő és multimédia-művész műfajokba nehezen besorolható új munkáival a művészeti hommage - hódolat, tisztelgés - különleges formáját teremti meg. Festményeihez hasonlóan filmjeiben is tetten érhető a kevert technikák, rejtett utalásrendszerek, különböző motívumváltozatok használata.

My Baby Left Me című animációs rövidfilmjét az 1995-ös Berlinálén Ezüst Medvével, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb első filmnek járó díjjal jutalmazták. Egészestés animációs filmje, a Ruben Brandt, a gyűjtő a locarnói világpremier után számos más nemzetközi fesztiválon is nagy sikerrel szerepelt.

Milorad Krstić 1952-ben született Dornberkben, a mai Szlovénia területén. Újvidéken folytatott egyetemi tanulmányai után 1989-ben Magyarországra települt, azóta Budapesten él és alkot. Berlini kiállításának kurátora Forgách Anna, médiapartnere a német főváros legrangosabb angol nyelvű magazinja, az Exberliner.

A tárlat augusztus 19-ig látogatható.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés