bezár
 

irodalom

2020. 08. 13.
Szépírók Társasága nyilatkozata a Móricz Zsigmond ösztöndíj kapcsán
A társaság nyilatkozatát változtatás nélkül tesszük közzé
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Szépírók Társasága nyilatkozata a Móricz Zsigmond ösztöndíj kapcsán A Móricz Zsigmond-ösztöndíj odaítélése kapcsán élénk vita alakult ki a közösségi média egy részében, illetve a Szépírók Társasága belső online fórumán is. Társaságunk mindig fontosnak tartotta a nyílt szakmai viták lefolytatását, ugyanakkor számunkra elég világos, hogy ebből mi tartozik a nyilvánosságra, és mi nem. Azért segítünk: 1. a közösségi felületeken, a médiában megjelenő vita a nyilvánosságra tartozik; 2. egy független civil szervezet belső fórumán zajló párbeszéd viszont csak a fórum résztvevőire, valamint a tagságra.

Természetesen nem vagyunk naivak: a könnyű hozzáférhetőséget és másolhatóságot/megoszthatóságot biztosító online kommunikációs felületek korában aligha hihetünk a teljes biztonságban és diszkrécióban (bár legalább utóbbi tisztelete elegáns gesztus volna). Ráadásul független civil szervezetként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy titkolni valónk sincs senki előtt. Azt azonban aggályosnak tartjuk, ha egy politikai közszereplő nemcsak, hogy hozzájut rá nem tartozó információkhoz (ami maradhatna az ő titka), de azokra a nyilvánosság előtt hivatkozik, és minderre még büszke is. 

Egyszerűbben és rövidebben szólva: nem nagyon illik kihallgatni a beszélgetést a szomszéd asztalnál (bár hasznos lehet), továbbadni pedig kifejezett otrombaság.

A kiszivárogtatás árnyékában már jóval kevesebb szó esik arról, mi is történt valójában a Móricz Zsigmond-ösztöndíj kuratóriumában. A döntés, miszerint nem használják ki a szabályzat adta lehetőséget, és nem osztják ki mind a 26 díjat, első hangzásra számunkra is meglepő lehet. (Megjegyezzük: a 2019-es kiírás még „legfeljebb 13 fő” részére szólt, ezt a keretszámot idén kivételesen emelték volna meg, „legfeljebb 26 főre”.) Ám nem mi ültünk a kuratóriumban. Mi pedig továbbra is maradéktalanul megbízunk az általunk delegált kurátor szakmai munkájában (és a többi delegáltét sem kívánjuk kétségbe vonni), akinek a döntéseiben és erőfeszítéseiben az elmúlt három évben sem volt okunk kételkedni. Árral szemben kurátorkodni nem ajándék, egyre kevesebben vállalják, tiszteljük a keveseket, akik harcba mennek értünk.

Czinki Ferenc, alelnök

Szkárosi Endre, elnök

Szépírók Társasága

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Chrétien de Troyes Lancelot című regényének bemutatója
Turbuly Lilla Alaszkai-öböl című novelláskötetének bemutatója
irodalom

Közösség az immunitáson túl Közösség az immunitáson túl
Roberto Esposito társadalomfilozófiája és az emberi biztonsági rendszer megnyitása
Mire ez a nap véget ér – könyvbemutató

Más művészeti ágakról

gyerek

Van Művészi Vénád?
Pályázat középiskolásoknak
Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés