bezár
 

art&design

2020. 08. 23.
Szántói Lilla fotográfiái a Capa Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szántói Lilla fotográfiái a Capa Központban Szántói Lilla fotográfus három, különböző években, eltérő gondolati háttérrel és technikával készített munkáit mutatja be A látvány érintése című kiállítás, amely augusztus 25-én nyílik Budapesten, a Capa Központ Project Roomban.

Szántói Lilla tárlatán látható sorozatok taktilis érzékelésen alapuló jelenségeket ragadnak meg különféle fotográfiai technikákkal. A fényképek és fotókönyvek érzékeny, finom rezdüléseket, észrevételeket mutatnak meg - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.     

Mint írják, a digitális eszközök, különösképp az érintőképernyős okostelefonok térhódításával párhuzamosan az érzékelésünk, az érintés jelentése és jelentősége is megváltozott az elmúlt években.     

Szántói Lilla Érintés (Touch) című sorozata a telefonok képernyőjén végzett mozdulatainkat, gesztusainkat vizsgálja. Ezek az érintések olyanok, mintha ujjunkkal absztrakt, csak pillanatokra megmaradó, majd eltűnő képeket festenénk. A fényképeken megörökített pillanatnyi jelek konkrét események lenyomatait örökítik meg.     

Utazáson készített képekből áll A Szél (Wind) című sorozat és fotókönyv, amelyek pillanatképekként a természet tanulmányozására és megértésére fókuszálnak. A fényképek egy könyv lapjain jelennek meg, amely sokszorosító grafikai eljárással, úgynevezett rizográf nyomtatási technikával készült.     

A fotográfus legújabb, Kulcsszó: könyv (Keyword: book) című munkájának ihlető képe a családi archívumból került elő. A képen Eta mama kezében könyvvel, otthonkájában ül a kanapén. Ahogy a Fortepan online fotógyűjtemény fényképei között is fellelhető, a családi és privátképek többször előkerülő jelenete a könyvet olvasó, lapozó ember. A sorozatból, a gyűjtemény képei közül kulcsszavazott kereséssel választott képek részleteit kiemelve, a könyvek különböző érintési módjait mutatja be. A képekhez társított kulcsszavak pedig szinte versekként működnek - írták a tájékoztatóban.     

Az október 31-ig nyitva tartó kiállítást Petrányi Luca építész képzőművész nyitja meg, a tárlat kurátora Gellér Judit.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Talpra magyar avantgarde!* Talpra magyar avantgarde!*
A magyar performansz története 1966–2018 (1): 1920, 1956, Magyar Műhely (1962), Az ebéd (1966)
art&design

Hommage à Róna Viktor Hommage à Róna Viktor
„Herceg a vasfüggöny mögött”
art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Kukla Krisztián kurátorral a magyar művészet nemzetközi kapcsolatairól, a járványhelyzet művészeti világra gyakorolt hatásairól, a Leopold Bloom díj és az aqb jövőjéről
irodalom

A 91. Ünnepi Könyvhét prospektusa A 91. Ünnepi Könyvhét prospektusa
Digitális Könyvhéthez digitális prospektus


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés