bezár
 

film

2020. 08. 31.
Enyedi Ildikó kapja a Palicsi Filmfesztivál idei életműdíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Enyedi Ildikó kapja a Palicsi Filmfesztivál idei életműdíját Enyedi Ildikó rendező kapja az idén a Palicsi Filmfesztivál életműdíját, az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést - közölték a fesztivál szervezői hétfőn.

A díjat minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélik oda, a szerb díjazott ezúttal Mirjana Karanovic színésznő. Az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját korábban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, a helyzet javulása miatt viszont a szervezők úgy döntöttek, végül mégis megrendezik szeptember 12. és 18. között.

A filmmustra versenyprogramjában tizenkét európai alkotás szerepel, az ünnepélyes megnyitót követően szeptember 12-én A nép neve című szerb alkotást, valamint az olasz Matteo Garrone Pinokkióját tekintheti meg a közönség.

A versenyprogramban egy magyar film, Bagota Béla Valan - Az angyalok völgye című alkotása is helyet kapott. A fesztivál egy hete alatt egyebek mellett látható lesz még a francia Philippe Garrel A könnyek sója, valamint a lengyel Agnieszka Holland Sarlatán című filmje.

Az aktuális kérdésekkel foglalkozó Párhuzamok és ütközések című válogatásba bekerült Hartung Attila FOMO - Megosztod és uralkodsz című, első nagyjátékfilmje.

Az öttagú zsűri a fesztivál legfontosabb elismeréseit, a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját ítéli oda a fesztivál utolsó napján, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak vélt alkotásra.

A fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett ezúttal is láthatnak válogatást a nézők a legújabb magyar filmekből is, ezek listáját azonban még nem közölték.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés