bezár
 

film

2020. 09. 21.
Újabb beavatkozás az SZFE autonómiájába
Az SzFE jogi lépéseket tesz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb beavatkozás az SZFE autonómiájába A Szervezeti és Működési Rend módosításaival a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa az egyetem szakmai munkájának ismerete, korábbi munkaviszony és osztályvezetői tapasztalat nélkül. Az SzFE vezetősége és polgársága jogi lépéseket tesz az ügyben.

Az intézmény által kiadott közleményt a továbbiakban szó szerint közöljük. 

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét.

Előzmények: Az egyetem vezetősége – a modellváltás erőltetett és sürgetett folyamatában a korábbi fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium buzdítására – augusztus elején elkészítette az egyetem aktualizált Alapítóokiratát és SzMR-ét. Ezekről Dr. Bódis József államtitkár és Prof. Dr. Palkovics László miniszter előzetes ígéretei ellenére sem volt hivatalos tárgyalás a fenntartói jogok gyakorlására kijelölt kuratórium és az egyetem szenátusa között, mivel augusztus végén előbbi nem fogadta el az utóbbi meghívását.

Ezzel szemben a kuratórium elnöke már augusztus 24-én aláírta az alapdokumentumok saját verzióját. Így megfosztotta a Színház- és Filmművészeti Egyetem mindenkori vezetőségét és szenátusát döntéshozó jogköreitől, tehát az intézményi autonómia valamennyi garanciájától.

Válaszul a szenátus és a vezetőség tagjai szeptember elsejével lemondtak.

A rektorhelyettesek és intézetvezetők harminc napos felmondási időt vállalva kívánták biztosítani a zökkenőmentes technikai átállást, a tanév beindítását és időt a Kuratórium számára.

A kuratórium azóta egy alkalommal kezdeményezett hivatalos megbeszélést, de ez mindkét fél beszámolója szerint elégtelen volt az álláspontok közelítésére. A hallgatók folyamatos demonstrációval, az oktatók és munkatársak sztrájkbejelentéssel, a vezetők a rendelkezésükre álló törvényes eszközökkel harcolnak az igazukért. A kuratórium folytatja a nyilvános boszorkányüldözést, minden fronton az Egyetemre próbálja hárítani a patthelyzet felelősségét. Folyamatosan tájékoztató és felszólító leveleket intéz a rektorhelyetteshez és a kancellárhoz, az ezekben feltett kérdésekre az illetékesek saját felelősségi körükben válaszolnak. Az akadémiai vezetés rendre elismétli az érdemi egyeztetések megkezdéséhez az egyetemi polgárság által támasztott előfeltételeket.

Az SzMR legutóbbi, 2020. 09. 15-én kelt visszamenőleges hatályú módosításaival a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa. A módosítás alapján a rektorhelyetteseket az egyetem szakmai munkájának ismerete, korábbi munkaviszony és osztályvezetői tapasztalat nélkül is kinevezheti a fenntartó.

Ez a szabályozás újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába, és ellentmondásban áll a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénnyel, amely egyértelműen rendezi a nem állami felsőoktatási intézmények munkáltatási szabályait. Ennek értelmében a fenntartó nem avatkozhat közvetlenül az intézmény tudományos, oktatási és művészeti tevékenységébe – ezt az axiómát akarja folyamatosan kikezdeni a vagyonkezelő kuratórium minden eddigi lépése.

Emlékeztetőül: a kuratórium szeptember 1. óta nem élt törvényes lehetőségeivel, mindeddig nem rendezte (miként a korábbi fenntartó sem) az egyetem jelenleg is jogszerűen érvényben lévő eredményes rektori pályázatának ügyét, és új rektori pályázatot sem írt ki. Ehelyett az inkriminált rendelkezésekkel a kuratórium láthatólag arra rendezkedne be, hogy a továbbiakban kézi vezérléssel irányítsa az egyetem akadémiai részlegét. Tekintettel arra, hogy ez a lépés bizonyíthatóan törvényellenes, így joghatás kiváltására sem alkalmas, következményeként tovább mélyülhet az egyetemen a fenntartó által kiváltott vezetői válság."

Ennek feloldása érdekében a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és polgársága 2020. 09. 18-án:

1, a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságához fordult, hogy a fenti szempontok alapján vizsgálja meg a kuratórium törvényes működését, figyelmeztesse mandátumának korlátaira és valódi feladatainak ellátására;

2, beszámolt az újabb fejleményekről a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK elnökségeinek, felkérve őket az ágazati érdekek képviseletére;

3, az Egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz."

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés