bezár
 

art&design

2020. 09. 23.
Karl Stengel kiállítása a római Collegium Hungaricumban
Tiszta szívvel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karl Stengel kiállítása a római Collegium Hungaricumban Tiszta szívvel címmel, mintegy ötven alkotáson keresztül mutatja be Karl Stengel magyar-német festő életművét a Collegium Hungaricum Róma csütörtökön nyíló kiállítása.

Karl Stengel 1925-ben született Újvidéken. A második világháborúban szovjet hadifogolytáborba került, majd szabadulását követően Budapesten telepedett le, ahol festészetet és grafikát tanult, de komolyan érdeklődött a díszlettervezés és építészet iránt is - közölte az MTI-vel hétfőn a Collegium Hungaricum Róma.

A közlemény szerint Karl Stengel 1956-ban hagyta el Magyarországot, Münchenben keresett menedéket, ahol élete legnagyobb részében élt. Tanulmányait a müncheni Képzőművészeti Akadémián folytatta, ahol később tanított is. A hetvenes évektől kezdve számos kiállításon vett részt többek között Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, az Egyesült Államokban, valamint Mexikóban.

A Tiszta szívvel című tárlat tizenöt festményt, harminc rajzot, metszetet, gouache-t, továbbá egy ritka könyvsorozatot mutat be Stengeltől. Ez utóbbi a művész azon illusztrációit tartalmazza, amelyekkel neves írók, költők előtt tisztelgett.

A Falconieri-palota díszfolyosóján felállított, helyspecifikus tárlat valójában már a palota aulájában elkezdődik, ahol az érdeklődőket Camilla Paul-Stengel költőnő, a művész özvegye Sich treiben lassen (Engedni a sodródásnak) című riportfilmje fogadja, amelyben Stengel önmagáról, valamint műveiről beszél.

A kiállításon szereplő művek - amelyek részben a művész toszkánai műterméből, másrészt a firenzei Stengel-gyűjteményből származnak - híven tükrözik Karl Stengel művészi tevékenységét a hetvenes évektől egészen 2017-ben bekövetkezett haláláig - áll a közleményben.

Fotó: http://www.karlstengel.com/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
art&design

Az érintések láthatatlan története Az érintések láthatatlan története
Szántói Lilla taktilis érzékelésen alapuló kiállításáról
art&design

Andy Warhol utolsó szerelme Andy Warhol utolsó szerelme
A magyar performansz története 1966–2018 (4): Nyugati magyar performansz: Magyar Műhely (1972–95), SQUAT Színház (1976–91)
art&design

A figura reinkarnációi A figura reinkarnációi
Széljegyzetek a „Figura” című kiállításhoz

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
irodalom

Margó a korona idején Margó a korona idején
Hangulatjelentés a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár második offline napjáról
irodalom

A kontakt-Margó első napja A kontakt-Margó első napja
Benne: Díjátadó, Mucsi Zoltán, Pető Péter
színház

Olykor lefelé tart a felfele vezető út Olykor lefelé tart a felfele vezető út
Interjú Goda Gáborral a MINDEN (is) premier kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés