bezár
 

irodalom

2020. 09. 23.
Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját
A Fiatal Írók Szövetsége ötödik alkalommal szervezi meg az átadó ünnepséget. Idén először egy pop-up kiállítás is kapcsolódik a programhoz.
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Nemes Z. Márió (1982, Ajka) költő, kritikus, performer, esztéta, a hungarofuturista mozgalom élharcosa kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját. Nemes Z. Márió a kortárs irodalom egyik legmarkánsabb hangú, és egyedi írásművészetet kidolgozó szerzője.

Önmagáról így vall Nemes Z. Márió: „Elvesztettem az érdeklődésemet az alanyi, túlzottan személyes költészet formái iránt. Valami mást kerestem. A szubjektumon akartam túllépni, a figurák, szereplők, történetek felé. Ugyanakkor ha létrejön egy költőileg megkonstruált világ, akkor annak történelme, mitológiája is van, illetve történeti mélysége és természettörténete is. A korábban inkább a »saját« és a »másik« test kérdésével foglalkoztam, de itt már jobban előtérbe kerülnek az állati, növényi képek, az emberen túli szervesség.”

A díjat a FISZ 2020. szeptember 25-én pénteken 18.30-kor adja át Nemes Z. Máriónak a Neurológiai Klinikánál, a laudációt Gerőcs Péter író tartja. A pop-up kiállítás finisszázsa 19.30-kor kezdődik.

Nemes Z. Pályafutásának egy korai szakaszában a Telep Csoport (2005–2009) működésével kapcsolódott össze munkássága: a költői csoport tagjaként versblogot működtettek, és online műhelymunkát folytattak, végül reprezentatív antológiát adtak ki. Első könyve a JAK-füzetek sorozatban jelent meg Alkalmi magyarázatok a húsról (2006) címmel, amelyben olyan nyelvet dolgozott ki, mely képes esztétikai alapú igazságtörténéssé tenni a test idegenségének tapasztalatát. s a lírai tradíció különleges újraértését hajtja végre. Szövegei elsősorban nem a hangalapú poétika szerint szerveződnek, hanem a nagyobb szintaktikai egységek szerint. A hagyományos lírai eszköztárat kevéssé hozza játékba, az írások működése gyakorta alapszik a narratív szerkezetek parodisztikus utánzásán, a formális logikai kapcsolatok oda nem illő tartalommal való feltöltésén, a kognitív sémák felforgatásán. Második kötete, a Bauxit (2010, Prae-Palimpszeszt) írásai részben tematikusnak nevezhető központok és kulturális praxisok köré szerveződnek (ilyenek a test idegenségének reflexiói, a nemiség beíródása, az állati és emberi együttlétezése stb.). Nemes Z. műveihez nem elsősorban a szubjektumcentrikus értelmezési mód juttat igazán közel. írásművészetét kezdettől meghatározza a poszthumán keretezés és nézőpont. Harmadik kötete a lírai darabok mellett meseformát imitáló prózaverseket is tartalmazó A hercegprímás elsírja magát (2014), legújabb verseskönyve pedig a 2019-es Barokk Femina című (poszt)verses (poszt)napló, amelyben a (poszt)társadalmi-politikai referenciák, a (poszt)apokaliptikusság, a (poszt)avantgárd, a (poszt)antropocén és a (poszt)személyesség távlatai és beszédmódjai kerülnek helyzetbe, s Nemes Z. ezzel a művel visszatér a „kiindulópontra”, hiszen – saját bevallás szerinte – az Alkalmi magyarázatok a húsról kötet nyelvét és kontextusát „magyarázza tovább”.

Szeptember 25-én pénteken sűrű program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége és a PesText közös rendezvényén. Este fél hétkor adják át a Neurológia Klinika előtt (1083 Bp., Balassa J. utca 6.) a Csáth Géza-díjat Nemes Z. Máriónak, majd egy izgalmas Csáth-kiállítás és finisszázs várja az érdeklődőket fél nyolctól a Petőfi Irodalmi Múzeum szárazkapujában. A Csáthra reflektáló pop-up kiállítás („Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni”) finisszázsa 19.30-kor kezdődik: Kollár Dalma Eszter kurátori tárlatvezetése, Hoppál Basspoetry Mihály zenéje, Lukács Flóra, Urbán Bálint, és a Kovács-ikrek (Dominik és Viktor) felolvasása színesíti a programot.

Az EGYÁLTALÁN, DOKTOR ÚR, NEM TUDOK RENDESEN ALUDNI a Csáth Géza-díj kísérő kiállítása, mely az író, zeneszerző, orvos és nem utolsósorban pszichiáter szellemiségét igyekszik megidézni. A pop-up kiállításon bemutatott kortárs műalkotások Csáth szorosan összefonódó területeire, a pszichoanalitikára és írásaira koncentrálnak, illetve kiemelnek egy-egy, az írásaiban megjelenő, többször visszatérő témát. A tárlat címe is ezt hangsúlyozza: Csáth Fekete csönd című novellájának utolsó mondata – „Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni” – magában foglalja a pszichiátriai munkát és azt a feszültséget, zaklatott lelkiállapotot, amely az író és a kiállító művészek alkotásaiban is jelen van. A világhírű külföldi művészek videómunkái mellett fiatal magyar alkotók installációi kerülnek bemutatásra, amelyek egy része kifejezetten erre az alkalomra készült. Kiállító művészek: Borsos Lőrinc, Douglas Gordon, Metzing Eszter, Pipilotti Rist, Tillmann Hanna.

A járványhelyzetre való tekintettel a szervezők azt kérik, a résztvevők lehetőség szerint a szabad téren megrendezett programon is viseljenek maszkot, és tartsanak egymástól távolságot.

A kiállítás és a finisszázs a szeptember 22-25. között zajló PesText világirodalmi fesztivál egyik programjaiként, a Petőfi Irodalmi Ügynökség finanszírozásával valósul meg.

A díjátadó Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/609297393022263

A kiállítás Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/2692415300974659

A PesText további programjai megtalálhatóak a https://pestextfestival.hu oldalon.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés