bezár
 

art&design

2020. 10. 07.
Határtalan Design kiállítás a Kiscelli Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Határtalan Design kiállítás a Kiscelli Múzeumban Új helyszínen, a Kiscelli Múzeumban látható idén a Határtalan design kiállítás, amely 14 ország 152 dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének a munkáit mutatja be szombattól - tette közzé az MTI.

A Kiscelli Múzeum tíz évvel ezelőtt állt új pályára, nyitva a város és a mai, "való világ" felé. Ebbe a koncepcióba illeszkedik, hogy az épület tereiben a kortárs design is megjelenik - mondta el a kiállítás szerdai sajtóbemutatóján a Kiscelli Múzeum igazgatója.

Rostás Péter hozzátette, a tárlat főkurátorai, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás Magyarország és Európa legjobb dizájnereinek munkáiból válogattak, figyelemmel az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra is. Szigeti Szilvia emlékeztetett arra, hogy a Határtalan design kiállítás a kényszerűen elhagyott Bálna után érkezett új helyszínre, a Kiscelli Múzeum impresszív, szakrális tere azonban kiválóan közeget teremt a bemutatott tárgyaknak - jegyezte meg. A szervezők fontos célja volt kilépni a design megszokott közegéből és nemcsak esztetizáló tárgyakat felkutatni, hanem a dizájnerek gondolkodását is bemutatni. A válogatás ezen felül a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepét és a hálózatépítés jelentőségét is kiemeli. Szigeti Szilvia hozzátette, a kiállításon látható tárgyak, a bemutatott projektek és a kapcsolódó programok mind a különféle művészeti ágak - a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint az előadóművészet - termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák.

A cseh, dán, észt, holland, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák alkotók munkáit felvonultató válogatásban ezért szűkebben értelmezett dizájntárgyak - egyedi, kis szériás, illetve sorozatban gyártott bútorok, lakáskiegészítők, szőnyegek és lakástextilek - mellett prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek és az ezekről készült filmek, a fenntartható fejlődést szolgáló, környezettudatos és a civil közösségek társadalomformáló szerepét hangsúlyozó felvetések, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művek egyaránt szerepelnek majd. Szigeti Szilvia felhívta a figyelmet arra, hogy a válogatásába bekerült szőnyegekkel nem az időszaki kiállítótérben, hanem a Kiscelli Múzeum állandó kiállításában találkozhatnak a látogatók. Rostás Péter kiemelte, hogy az adott termekhez hangulatilag jól illeszkedő darabok valódi kortárs intervencióként emelik új szintre a befogadói élményt. A Határtalan Design tárlathoz kapcsolódik a textiltervezők projektje, a Szigeti Szilvia által öt éve életre hívott Texhibition program, de komoly szerepet kapnak a kortárs ékszertervezők is: a kiállítótér közepén elhelyezett ékszer szekció a műfaj legprogresszívebb újdonságairól tudósítja az érdeklődőket - számolt be a kurátor.

Szigeti Szilvia hozzátette, a Határtalan Design egy szűkebb válogatása Budapest után Pozsonyban, majd Bécsben is bemutatkozik majd. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Design Hét Budapest programsorozat részeként megrendezett kiállítás november 15-ig látogatható a Kiscelli Múzeumban.

Fotó: design-without-borders.eu

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nők a döntéseik fogságában? Nők a döntéseik fogságában?
Gáspár Annamária „Do you have a choice?” című kiállításáról
art&design

Az érintések láthatatlan története Az érintések láthatatlan története
Szántói Lilla taktilis érzékelésen alapuló kiállításáról
art&design

A figura reinkarnációi A figura reinkarnációi
Széljegyzetek a „Figura” című kiállításhoz
art&design

A 76 éve kihűlt világ A 76 éve kihűlt világ
Megemlékezés Farkas Istvánról

Más művészeti ágakról

gyerek

Nem félünk a kortárstól Nem félünk a kortárstól
Kapu - kortársakról tanároknak és szülőknek
gyerek

Családbarát és Közösségi Múzeum Családbarát és Közösségi Múzeum
Családbarát és Közösségi Múzeum díjat kapott a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
színház

Mi ez a mutyuli a színpadon? Mi ez a mutyuli a színpadon?
Gombrowicz Yvonne című darabja a Maladype Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés