bezár
 

irodalom

2020. 10. 10.
Ősztől Hemingway-sorozat és világirodalmi klasszikusok
Folytatódik a Négy Fal Között Online Olvasókör a Youtube-on
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Keresztes Balázs még idén áprilisban, a kijárási korlátozások ideje alatt indította útnak sajátos küldetéssel rendelkező Youtube csatornáját. Mint arról korábban mi is hírt adtunk, a Négy Fal Között névre keresztelt online olvasókör bemutatkozó videóban vállalt célja Shakespeare tíz, az ötletgazda által kiválasztott legjobb drámájának a kihíváshoz csatlakozó nézőkkel közös elolvasása és kivesézése volt egy feszes, öthetes időszak alatt. A sorozat egy összefoglaló videóval végül öt hónap után most ért a végéhez, így a kérdés adott: hogyan és főleg merre, vagyis milyen szerzőkkel és művekkel tovább?

„Épp egy tanulmányt fordítottam Harold Bloomtól, Shakespeare egyik leghangosabb pártfogójától, és közben jött az ötlet, hogy a kijárási korlátozás alatt akár ütemtervszerűen végigolvashatnám a Shakespeare összest. (…) A tanári véna feléledése és a Shakespeare-olvasás terve együtt megszülte a projekt ötletét. ” – mondta az Elte Online-nak még májusban a csatorna alapítója, egykori ELTE-s bölcsészhallgató arról, hogyan körvonalazódott meg benne az online olvasókör létrehozásának ötlete. A szubjektív „Shakespeare Top 10” válogatásba végül olyan kötelező klasszikusok kerültek be, mint a Rómeó és Júlia, a Hamlet, a Macbeth vagy épp a Lear király, így az olvasóklub a Shakespeare-rel még csak most ismerkedők mellett az „újrázóknak” is jó lehetőséget kínál. A csatornára felkerült drámaelemzések könnyed, érthető és gyakran kifejezetten szórakoztató formában segítenek értelmezni és aktualizálni az olvasottakat. Ráadásul a „Shakespeare-projekt” során a válogatott drámákat kiveséző videók mellett bónuszként egy Nádasdy Ádámmal, a hazai Shakespeare fordítás egyik nagyágyújával készült hosszabb videóinterjúra is jutott idő.

Mint az a csatornára frissen felkerült, a Shakespeare olvasókört lezáró és a jövőben várható további tartalmakat beharangozó videóból is kiderült, ősztől tovább nő a választék, és a csatornán immár két sorozat is indul párhuzamosan. Míg egyik részről továbbra is egyetlen szerző, a mára kultikussá váló amerikai „bölény”, Ernest Hemingway életműve és regényei kerülnek a középpontba, addig a másik széria véletlenszerű sorrendben, több nagy világirodalmi klasszikus (Kafka, Wilde, Hoffmann, Poe, Orwell, stb.) rövidebb terjedelmű műveit veszi sorra.

Előbbi projekt stílszerűen azzal a 21. Század Kiadóval együttműködésben valósul meg, amely idén a Hemingway-életműsorozat újrakiadására vállalkozott. A sorozat első három kötete az Öreg halász és a tenger, a Búcsú a fegyverektől és az Akiért a harang szól már a könyvesboltok polcain is elérhető, így a fenti sorrendnek megfelelően ezek a művek jelentik majd a kihívás első epizódjainak témáit. Az előzetes ütemterv szerint a két széria már októbertől kezdetét veszi. A Hemingway-sorozat havonta érkezik majd új részekkel és a 21. Század Kiadó összeállításának megjelenési sorrendjével megegyezően fog haladni az éltműben, míg a világirodalom kötelező klasszikusaiból szemezgető meglepetéssorozat ezzel párhuzamosan, mindig az egyes Hemingway-videók között jelentkezik majd. Ti se maradjatok le, maradjatok négy fal között!

A csatornára itt lehet feliratkozni.

Az olvasókör Facebook-oldala pedig az alábbi linken érhető el.

Képek: Keresztes Balázs

nyomtat

Szerzők

-- Koltai Bojtor --


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés