bezár
 

színház

2020. 10. 10.
Az Amadeus a József Attila Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Amadeus a József Attila Színházban Peter Shaffer Amadeus című darabját mutatja be a József Attila Színház október 10-én, szombaton. A Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerzőről szóló művet Tasnádi Bence és Fila Balázs főszereplésével, Koltai M. Gábor rendezésében tűzik műsorra.

A darab éppúgy szól a művészet és kultúrpolitika viszonyáról, mint a középszer és zsenialitás harcáról; erényről, művész létről, moralitásról, gátlásokról és azok hiányáról - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Az előadás ismertetője szerint a darab II. József uralkodása idején Bécsben játszódik, ott él és alkot Mozart. Az a Mozart, akit környezete kritizál, elutasít és bánt. Egyetlen embernél talál megértésre, csupán az udvari komponista, Antonio Salieri ismeri fel az ifjú zsenialitását. Shaffer drámaírói nagyságát dicséri, ahogy Salieri óvó szeretete Mozart zenéjének bűvöletében féltékenységgé dagad és már csak egy célja marad: megsemmisíteni az ifjú zsenit és elsöpörni életművét - írják a darabról.

A József Attila Színház produkcióját színpadra állító Koltai M. Gábor 2000-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Íróként, műfordítóként és rendezőként is tevékenykedik, számos magyar dráma színpadi újraértelmezése fűződik nevéhez.  A közleményben a rendezőt idézik, aki szerint előadásuk játékosabb, könnyedebb és hangulatában változatosabb lesz, mint amilyennek a magyarországi nézők megszokhatták a darabot. "Shaffer Mozartja és Salierije valójában ugyanannyira bohócszerep is, mint amennyire drámai: hiszen a bohócban rejlő komikum valójában abból a tragikus helyzetből fakad, hogy a figura folytonos konfliktusban áll az őt körülvevő világgal" - fogalmazott a rendező, aki elmondta: a József Attila Színházban látható először a szerző átdolgozott befejezése.

A darabot Zöldi Gergely fordította, a szövegváltozat Zsigó Anna és Koltai M. Gábor munkája. Az Antonio Salierit alakító Fila Balázs és a Wolfgang Amadeus Mozartot játszó Tasnádi Bence mellett a Constanze Webert, Mozart feleségét alakító Kónya Merlin Renáta, továbbá Chajnóczki Balázs, Quintus Konrád, Molnár Zsuzsanna, Galkó Balázs, Előd Álmos, Horváth Sebestyén Sándor és Szigeti Karina szerepel a darabban. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Vereckei Rita, zenei vezetője Dobri Dániel, koreográfusa Blaskó Borbála.

Fotó: highlandcityclub.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés