bezár
 

építészet

2020. 10. 11.
Gerster Kálmánra emlékezett a Nemzeti Örökség Intézete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gerster Kálmánra emlékezett a Nemzeti Örökség Intézete Gerster Kálmán születésének 170. évfordulójára emlékezett a Nemzeti Örökség Intézete pénteken. Az építész munkásságnak jelentős alkotásai közé tartozik például a Fiumei úti sírkert két meghatározó építménye, a Deák- és a Kossuth-mauzóleum, valamint a debreceni Kereskedelmi Akadémia, a debreceni Közkórház, a máramarosszigeti vigadó és a gyulafehérvári törvényszék épülete is.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a Deák- és a Kossuth-mauzóleumok nemcsak ma jelentősek az utókor számára, de már építésük után is átformálták a Fiumei úti sírkertnek a nemzeti emlékezetben elfoglalt helyét és arculatát is. Gerster Kálmán mint védett sírban nyugvó építész és mint a sírkert több síremlékének tervezője kiemelkedő helyet foglal el a magyarság számára. Egyike ugyanis annak a több mint 50 építésznek, akik a Fiumei úti sírkertben nyugszanak és ő az egyik legkiemelkedőbb tervezője a nemzeti pantheonnak.

Deák Ferenc mauzóleuma a pályázat kiíróinak elképzeléseit tükrözte, akik a jog, a bölcsesség, az igazságszeretet, a higgadtság, a következetesség és a harmónia iránti vágy, vagyis a Deáknak tulajdonított vonások megtestesítését várták a tervezőktől. A mauzóleumhoz vezető körülbelül 100 éves dupla platánfasor pedig máig a sírkert egyik legimpozánsabb része.

Míg a haza bölcse síremlékének építésénél még kezdő építészként lett nyertes pályázó Gerster Kálmán, Magyarország legnagyobb funerális építménye, az 1909-ben elkészült Kossuth-mauzóleum a már befutott építész alkotása, amelyre Stróbl Alajos monumentális szobrokat mintázott. A síremlék a NÖRI szakmai támogatásával újult meg 2015-ben, amikor megszüntettük a vizesedési problémákat, a mauzóleum új szigetelést és térburkolatot kapott, valamint kipótolták és restaurálták a belsejét borító lenyűgöző mozaikokat - tette hozzá a főigazgató.

Gerster Kálmán (1850-1927) 1870-től a bécsi képzőművészeti akadémián tanult, majd Olaszországban képezte tovább magát. Műveiben a klasszikus stílus beható ismerete tükröződik. A Fiumei úti sírkertben ő tervezte többek között Arany János, Deák Ferenc, Henneberg Károly, Kossuth Lajos, Than Károly, Zichy Mihály és kedvelt alkotótátása, Stróbl Alajos azóta elpusztult első síremlékét is. Szintén a nevéhez köthető a Brüll család mauzóleumának tervezése a Kozma utcai zsidó temetőben, amelyet a NÖRI a nemzeti sírkert részeként 2017-ben teljeskörűen felújított. Sírja 2001 óta védett.

Fotó: kozterkep.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A Magyar Zene Háza nyerte el a „Világ Legjobb Zenei Célú Fejlesztése” díjat
Az amerikai Music Cities Awards a legjobbnak minősítette a készülő épületet
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
építészet

Pécs rejtett metafizikája Pécs rejtett metafizikája
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Pécs Könyv. Ivon Kiadó, 2017. 444 oldal, 22000 Ft.

Más művészeti ágakról

színház

Artusban a tao színház Artusban a tao színház
Goda Gábor Minden (is) című darabja az Artus Társulat előadásában
gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
art&design

Nők a döntéseik fogságában? Nők a döntéseik fogságában?
Gáspár Annamária „Do you have a choice?” című kiállításáról
irodalom

Margó a korona idején Margó a korona idején
Hangulatjelentés a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár második offline napjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés