bezár
 

zene

2020. 10. 18.
Jövő héten újra World Music Expo Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövő héten újra World Music Expo Budapesten Másodszor rendezik meg Budapesten a világzene egy kiemelkedő eseményét, a Womexet (World Music Expo). A járványhelyzet miatt ugyan a programok többsége virtuálisan valósul meg, de október 22. és 24. között élő koncerteket is a Müpában. A Budapest Ritmo feat. Womex keretében és életműdíjat vehet át Lakatos Mónika.

A világzene legnagyobb nemzetközi eseményét, a szakmai vásárt, konferenciákat, showcase fesztivált is kínáló Womexet 2015-ben rendezték először Budapesten. Az utazási korlátozások miatti idei virtuális eseményen a koncertek mellett a konferencia-beszélgetések egy részét is a Müpából közvetíti a szervező Hangvető.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként megvalósuló Budapest Ritmo feat. Womex keretében színpadra állnak a Müpában azok a magyar zenekarok, amelyeket a fesztivál idei zsűrije a showcase-előadók közé válogatott. Október 22-én a Magos és az Ötödik Évszak, 23-án a Babra és a Dalinda ad koncertet a Fesztivál Színházban. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben további különleges koncertek teszik teljessé a Womex-programját. Október 22-én Lajkó Félix és zenekara tart lemezbemutató estet, 23-án pedig a szintén világhírű Parno Graszt zenél.

Az október 24-i zárónapon veszi át a fesztivál idei életműdíját (Womex Artist Award) Lakatos Mónika, aki koncertet is ad. Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője a nagyecsedi cigány közösségben nőtt fel, a Muzsikás (2008) után a második magyar díjazott a Womex történetében. Méltatásában a Womex korábban kiemelte: csodálatos hangja mellett művészetében hitelesen közvetíti az érzelmeket, sokrétűen jeleníti meg a cigány hagyományokat. A díjat eddig többek között olyan neves előadók kapták meg, mint a pakisztáni Nusrat Fateh Ali Khan, a dél-afrikai Hugh Masekela, a finn Värttinä, a portugál Mariza, a trinidadi Calypso Rose, a szenegáli Cheikh Lo vagy az amerikai Kronos Quartet.

A Womex digitális konferencia hivatalos programjában öt magyar érdekeltségű panel is helyet kap. Szó lesz a népzeneoktatás jövőjéről Both Miklós Folk Me projektje kapcsán, networking találkozót tartanak Lelkes András, a Hangvető ügyvezető igazgatója vezetésével a közép-kelet-európai régió világzenei helyzetéről, és beszélnek a Kreatív Európa magyar érdekeltségű nyertes zenei programjairól is. Lesz továbbá egy dzsesszpanel Harcsa Veronika részvételével, valamint a zenei exportirodák találkozója, amit Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója moderál.

A Virtual Womex programjaira október 21. után lehet regisztrálni és digitális jegyet vásárolni.

Kép: Womex Facebook

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Brad Mehldau: Suite April 2020
Interjú Rohmann Dittával oktatásról, médiáról, motivációról
Claudio Monteverdi: Poppea megkoronázása
Dirty Honey: Dirty Honey EP (2019)

Más művészeti ágakról

gyerek

Nem félünk a kortárstól Nem félünk a kortárstól
Kapu - kortársakról tanároknak és szülőknek
irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról
Interjú Ubrankovics Júlia színésznővel filmes és színházi szerepeiről, amerikai tapasztalatairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés