bezár
 

art&design

2020. 10. 20.
Magyar Világ 1938-1940 – Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar Világ 1938-1940 – Veszprémben Ma nyílt meg a Magyar Világ 1938-1940 című tárlat a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. Az év elejéig a Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatott kiállítás, amely reflektál a címben megjelölt évek eseményeire, mától Veszprémben látható. A kiállításon megtekinthető például a Parlament delegációs termének 1944-ben eltűnt és a közelmúltban előkerült címere, és olyan fontos eseményeket mutat be, mint az 1938-ban rendezett eucharisztikus világkongresszus, emellett pedig a haderőreform legfontosabb mozzanatait is bemutatja.

A két világháború közti Magyarországot bemutató kiállítás megnyitóján Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a kiállítást, amelyben kiemelte, hogy a második világháború előtti utolsó békeévekben bebizonyosodott, hogy az ország képes talpra állni, a tudomány, a kultúra és a művészet felvirágzott az érezhetően vészterhes időszakban.

A kor nehézségei ellenére ebben az időszakban élték fénykorukat a magyar filmek, kávéházak és színházak, a századelő magyar képzőművészei, zeneszerzői, irodalmárai az európai élvonalhoz tartoztak, a kiállítás pedig ezeket a – művészeti – értékeket kívánja felismertetni a veszprémi látogatókkal is.

Az 1930-as évek végét idéző kiállítóterekben a szemlélődő találkozhat például működő mozival, beléphet egy parasztházba, egy polgári szalonba és egy szavazófülkébe is, de helyet kapott egy korhű iskolát bemutató kiállítósarok is a tárlaton.

A kiállítás 2021 júliusáig lesz megtekinthető a veszprémi Lackó Dezső Múzeumban.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum honlapja

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés