bezár
 

irodalom

2020. 11. 25.
A téboly menyasszonya
Hajnóczy Péter-konferencia az ELTE-n, 2020. november 26–27.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A téboly menyasszonya Az ELTE TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, a Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely és a MűGond közös rendezésében megvalósuló konferenciára elsősorban a tág értelemben vett betegség-, szűkebb értelemben pedig a téboly és az ahhoz kapcsolódó terápia jelenségeit kutató előadásokat várják, de a szervezők nyitottak a központi témától eltérő, ám a Hajnóczy-életmű egyes aspektusait új megvilágításba helyező előadások fogadására is. Kiváltképp várják PhD- és egyetemi hallgatók jelentkezését. 

Az (elme)betegség és a terápia Az elkülönítő szociográfiájától a Jézus menyasszonya című kötetig bezárólag nem csak motivikusan szervezik Hajnóczy Péter írásművészetét, vizsgálatuk alkalmat adhat arra is, hogy az életmű alapvető poétikai működésmódjaira is rákérdezzünk. Abszurd módon Hajnóczy írásaiban a téboly és más betegségek szimptómái sokszor kizárólag a kötelezően előírt terápiás folyamatok tükrében minősítettnek betegséggé. Ezért az egészségügyi diskurzus a hatalmi elnyomás álarca mögül szólal meg, hogy a politikum-jog-orvoslás trianguluma háromszorosan is maga alá gyűrhesse a Hajnóczy-hősök saját beszéd- és cselekvésmódját. Az alkohol központi betegség-motívuma mellett az őrület nemcsak annak variációjaként, hanem „önálló jogon” is tematikai figyelmet kap az életműben.

A művekben tematikusan megjelenő téboly éppen a posztmodern szövegjegyek és a neoavantgárd irodalmi vonások miatt a befogadó értelmezési kereteit is a "felbomlott normativitás" útjaira kényszerítheti. A példák közé sorolhatjuk a fantázia abszurd elbeszéléseit (A véradó), a repetitív szövegalkotás szövegmutatványait (Gyűrűk) és a kisregények (A parancs) világát is. A konferencia mindezek mellett azt is meg akarja vizsgálni, hogy a 20. század utolsó negyedében létrehozott életmű milyen intertextuális utakon ágyazódik be a téboly és terápia irodalmi toposzainak akár magyar, akár világirodalmi tradíciójába.

Csatlakozás az online programhoz: 

Meeting ID: 853 1368 9547 Jelszó: 441469

Részletes program

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
irodalom

Nyomdában a Prae krimiszáma Nyomdában a Prae krimiszáma
13 kortárs kriminovellát kínál a lap az olvasóknak
Bereményi Géza: Magyar Copperfield, Magvető, 2020

Más művészeti ágakról

art&design

Mikor a lepke kikel a bábból Mikor a lepke kikel a bábból
Interjú Ronga Eszter festővel pályakezdésről, inspirációkról és a jelenlegi helyzetről
A Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjéről
építészet

Kincset érő kerámia Kincset érő kerámia
A Zsolnayak építészeti öröksége Budapesten
Interjú Miklós Szilveszterrel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés