bezár
 

színház

2020. 12. 02.
Új online előadások Londonból
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A londoni Nemzeti Színház új videóplatformot indított National Theatre at Home néven. Tagsági díj ellenében olyan világhíres produkciók váltak elérhetővé, mint a Coriolanus Tom Hiddleston főszereplésével, valamint az Amadeus, Cseresznyéskert, Három nővér és kortárs drámák.

A havonta fizetendő tagsági díj  £9.98 (azaz 3990 HUF). Az előadások egyesével is bérelhetőek  £5.99-£7.99 (2400-3200 HUF) virtuális jegyáron. A bevétel a londoni Nemzeti Színház működését támogatja.

Szkéné színház

A platform 2020 december elsején vált elérhetővé. A streaming ötletét a koronavírus alatti online évad sikere adta. A Guardian jelentése szerint 16 előadást 15 000 000 néző tekintett meg 173 országban.

Rufus Norris, a Nemzeti Színház igazgatója a Guardian-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a megnövekedett kereslet nagyban inspirálta a digitális platform létrehozását. „A statisztikánk példátlan érdeklődést mutatott; a nézők egyértelműen igénylik az online előadásokat.”

Természetesen anyagi oldala is volt a döntésnek. „Nagyon nehéz időszak ez a színházunknak, mint annyi más színháznak is világszerte. Számos különösen fájdalmas anyagi döntést kellett meghozunk. Ha módunkban áll – a digitális előadások közvetítésével – nem csak a közönség igényeit követni, hanem a színháznak is bevételt biztosítani, egyértelmű, hogy meg kell tennünk ezt a lépést.”

„Itt az elsődleges célunk az, hogy a bevételből tudjuk díjazni az előadásokon dolgozó művészeket és társszínházainkat. Mint tudjuk, a koronavírust szabályozó intézkedések különösen nehezen érintették azokat a szabadúszókat, akiktől a teljes színházi szféra függ. Kiemelten fontosnak tartjuk tehát, hogy ők is részesülhessenek a bevételünkből.”

A National Theatre at Home platform kétfajta digitális előadásnak ad otthont. Elérhetőek lesznek a National Theatre Live produkciói, melyeket a magyar nézők az Uránia Filmszínházban láthattak. Emellett eddig még nem látott előadások kerülnek majd fel a londoni Nemzeti Színház archívumából.

Jelenleg hét előadás érhető el: a Phèdre (Phaedra), mely 2009-ben premierezett; a Donmar Warehouse alternatív színházi csoport Coriolanus-a Josie Rourke rendezésében, Tom Hiddlestonnal a főszerepben; a Young Vic színház Yermájában Billie Piper látható;  elérhető továbbá az Amadeus; Medea; Othello; és a Cherry Orchard (Cseresznyéskert).

Az archívumból frissen bemutatott darabok közé tartozik a kortárs szerző, Lucy Kirkwood Mosquitos (Szúnyogok) című drámája, melyben Olivia Colman és Olivia Williams szerepeltek; valamint Inua Ellams innovatív Three Sisters (Három nővér) Csehov-adaptációja, mely az események az 1967-70-es évek Nigériájában képzeli újra. A Dara és I Want My Hat Back (Add vissza a kalapomat) a kortárs műsorkínálatot gazdagítja. A projekt havi rendszerességgel fogja frissíteni az elérhető előadásokat.

Norris elmondta a Guardian-nek, hogy időbe telt, mire hozzászokott ahhoz, hogy a képernyőn nézzen színdarabokat. „Mókás kis tanulási folyamat volt. Szkeptikus voltam, amikor az NT Live elindult a mozikban, mert úgy érzem, a színház lényege a néző és előadók közötti élő kapcsolat; a sikerünk azt mutatja, tévedtem.”

Fotók: nationaltheatre.org.uk

nyomtat

Szerzők

-- Székelyhidi E. Johanna --

Székelyhidi E. Johanna az ELTE BTK Doktori Irodalomtudományi Iskolájának ösztöndíjas hallgatója, ahol genderkérdéseket kutat kortárs angol drámákban.


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
John a Latinovitsban
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés