bezár
 

irodalom

2020. 12. 05.
Bartók Imre lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartók Imre lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese Bartók Imre író lett a fiatal szerzőket elismerő Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese.

A nyolcadik alkalommal átadott elismerést Bartók Imre Majmom, Vergilius című kötetével nyerte el. A hatezer eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa. Emellett az új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése is az ösztöndíj célkitűzései között szerepel - írja a közlemény.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.     

Az ösztöndíjat Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója hozta létre 2013-ban. A ösztöndíjat korábban Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton és Harag Anita nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriumának tagja Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő; Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár. A kuratórium minden évben először a kiadók javaslatai alapján összeállít egy tízes listát, közülük választja ki a legjobb három jelöltet, majd a győztest. A legjobb három közé jutott másik két szerző - idén Kemenes Henriette és Korpa Tamás - 500 eurós jutalmat kap.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Horváth Florenciával és Karádi Gergővel a Valójában senki című zenés irodalmi est kapcsán
Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Könyvbemutató másképp
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés