bezár
 

irodalom

2020. 12. 08.
Trianon határain
Online konferenciát szervez a Fiatal Írók Szövetsége
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Trianon határain A Fiatal Írók Szövetsége Trianon határain címmel online konferenciát szervez 2020. december 14-19. között. Szó lesz a magyar folyóiratokról határon innen és túl, a kis magyar kánonokról, az Erdély-képről és a Trianon-emlékévről. A beszélgetések a FISZ Facebook-oldalán lesznek megtekinthetőek.

Részletes program

December 14.,  19 óra, Magyar folyóiratok határok nélkül - részvevők: Berényi Emőke, Láng Zsolt, Szalay Zoltán; moderátor: Zelei Dávid

Milyen folyamatok segítették elő a rendszerváltás után a magyar irodalom egységesülését a folyóiratok terén? Voltak-e ennek előzményei a ’70-es, ’80-as években? Mely fórumok kezdtek el bevonni és kiket a honi irodalmi szcénába a határon túlról? Kialakult-e szakmai kapcsolat az erdélyi, felvidéki, valamint a magyarországi folyóiratok között?

December 16., 19 óra, Kis magyar kánonok - résztvevők: Selyem Zsuzsa, Csordás László, Csehy Zoltán, Bencsik Orsolya; moderátor: Szilágyi Zsófia

A világirodalom kánonja nemzetenként eltérő, így a magyar irodalom (hazai és külhoni) helyzete is speciális. Ez a két kánon találkozott, hatást gyakorolva egymásra, miközben különböző élményeket és tapasztalatokat interiorizáltak. Hol értek össze és hol tértek el az anyaországi és a határon túli magyar irodalom kánonjai? Milyen stratégiákkal épültek be a külhoni magyar alkotók egyes művei az anyaországi kánonba? Kánonhatár-e az országhatár?

December 18., 19 óra, Miért Erdély? - résztvevők: Korpa Tamás, Szálinger Balázs; moderátor: Hermann Veronika

Miért jut eszünkbe főként az erdélyi irodalom, ha határon túli irodalomról beszélünk? Az Erdély-téma az elmúlt évtizedekben jelentős teret kapott a magyar irodalomban – gondoljunk itt Bodor Ádámra, Dragomán Györgyre vagy Tompa Andreára. Milyen Erdély-képet jelenítenek meg a szerzők? Milyen kortárs és történeti reprezentáció-láncolatok alakítják Erdély képzetét az anyaországi társadalmi imagináriusban? Mi az összefüggés az egyes ideológiai hagyományok történelemkoncepciója és az Erdély-értelmezés között?

December 19., 19 óra, Visszanéző - ilyen volt a Trianon-emlékév - résztvevők: György Péter és Smid Róbert

A Facebook-esemény itt érhető el.

A rendezvény az NKA támogatásával valósul meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Kölcsönös kontamináció Kölcsönös kontamináció
Áfra János – Szegedi-Varga Zsuzsa: „Termékeny félreértés / Productive Misreadings”
Beszélgetéssorozat a 2019-es Móricz-ösztöndíjasokkal
irodalom

Élőnek tűnő, döglött rombuszhal Élőnek tűnő, döglött rombuszhal
Linda Boström Knausgard, Isten hozott Amerikában, Jaffa Kiadó, 2020.

Más művészeti ágakról

Interjú Vámosi Katalin operaénekessel, aki számára fontos az énektechnika, a magyar-, német- és franciaországi szakmai tapasztalatok és a családja
art&design

Mi a válaszunk? Mi a válaszunk?
A Deák17 Galéria „Reflex” című kiállításáról
színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról
art&design

Művészek a járvány idején #4 Művészek a járvány idején #4
Interjú Kaliczka Patríciával az újra kialakult járványhelyzetről és alkotói munkáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés