bezár
 

film

2020. 12. 23.
A Kis fejsze kapta a Los Angeles-i Filmkritikusok fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kis fejsze kapta a Los Angeles-i Filmkritikusok fődíját A Steve McQueen rendezésében készült Kis fejsze című minisorozat kapta a legjobb film díját a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől (LAFCA), amely először adta a legjobb rendezés díját egy ázsiai származású filmesnek, a Nomadlandet készítő Chloé Zhaónak.

A filmes díjszezon egyik befolyásos kritikuscsoportjának számító LAFCA vasárnap hozta nyilvánosságra idei díjazottjait. Nem kis meglepetésre az öt epizódból álló Kis fejsze című minisorozatnak ítélték oda a legjobb film díját, bár a sorozat nem vesz részt a filmes Oscar-versenyben. A szériát forgalmazó Amazon Golden Globe-díjra és a hollywoodi színészcéh (SAG) díjára nevezte a produkciót.

A Variety.com szerint Steve McQueen filmsorozatának operatőre, Shabier Kirchner is díjat kapott a Los Angeles-i filmkritikusoktól.

A legjobb rendezés díját a kínai származású Chloé Zhaónak ítélték oda Nomadland című road movie-jáért, amelynek főszerepét Francis McDormand játszotta. A Nomadland a Pekingben született és 15 évesen az Egyesült Államokba került Zhao harmadik játékfilmje. A produkció korábban elnyerte Velencében az Arany Oroszlán-díjat, és pénteken a New York-i Filmkritikusok Köre is Zhaónak adta a legjobb rendezés díját.

Zhao az első ázsiai származású és a negyedik női rendező, akit a Los Angeles-i kritikusok a legjobb rendezés díjával ismertek el.

A közelmúltban elhunyt Chadwick Boseman posztumusz kapta meg a legjobb színész díját a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb színésznő trófeáját az Ígéretes fiatal nő című krimiben játszó Carey Mulligan vitte el, és emellett a film forgatókönyvéért Emerald Fennell is díjazott lett, aki rendezőként is jegyzi a produkciót.  

A Los Angeles-i kritikuskör a Wolfwalkers című alkotásnak adta a legjobb animációs film díját. A legjobb idegen nyelvű film pedig az orosz Dülda (angolul Beanpole) című dráma lett, amely 1945-ben játszódik Szentpéterváron.

A LAFCA 1975 óta ítéli oda díjait az év legjobb filmjeinek, színészeinek és filmes alkotóinak. Díjazottjai rendszerint jól szerepelnek az Oscar-mezőnyben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nathan Grossman I Am Greta című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon
Huseyin Tabak: Gipsy Queen
Burhan Qurbani: Berlin, Alexanderplatz
Niki Caro: Mulan

Más művészeti ágakról

King Weed: Let There Be Weed (2021)
színház

Nem hűtlen ő, csak próbál kiigazodni Nem hűtlen ő, csak próbál kiigazodni
A Csapodárok című darabról
...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Zárt perspektívák Zárt perspektívák
Magvető Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés