bezár
 

art&design

2021. 01. 03.
Megszólalnak a tervezők
V. TEXHIBITION
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megszólalnak a tervezők A január 10-ig látható, magyar és külföldi textilművészek munkáit bemutató kiállítás honlapjára felkerültek a részt vevő alkotókkal készült mini interjúk.

A Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi – díjas textiltervező  által 2015-ben kezdeményezett TEXHIBITION projekt célja, hogy felhívja a figyelmet egy korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre. A projektben öt év alatt közel hatvan textiltervező és több textilgyártó vett részt. Az idei fejlesztésben a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft., a Meritum Kft. az Aste Bútorszövet és Lakástextil és 13 tervező működött együtt.

Az ötödik alkalommal látható válogatásban az iparilag előállított textilek mellett a tervezők által kivitelezett egyedi lakástextilek is bemutatásra kerülnek.

Az aktuális kiállításhoz kapcsolódóan a résztvevőkkel rövid beszélgetések készültek, amelyekben bemutatják saját munkáikat, mesélnek az adott kollekció inspirációs forrásairól, megosztják a projekttel kapcsolatos személyes tapasztalataikat, sőt őszintén beszélnek a hazai textilipar helyzetéről, javaslatokat tesznek a helyzet javítására, a fejlesztés lehetséges irányaira is. 

Bár a megszólaltatott dizájnerek különböző generációkhoz tartoznak és eltérő stílusban alkotnak, abban mindannyian egyetértettek, hogy szükség van a szakmán belüli kapcsolattartásra és párbeszédre, az eredmények közös platformon történő bemutatására. Emellett kiemelték az egykor virágzó hazai textilipar megmentésének, újrapozicionálásának fontosságát, valamint a tudástranszfer jelentőségét és az oktatás felelősségét.

A kiállítás szervezői és rendezői Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész. Nevükhöz fűződik többek között a másfél évtizedes múltú, magyar és külföldi tervezőket bemutató Határtalan Design kiállítás és rendezvénysorozat szervezése, amely küldetése a különböző művészeti ágak, generációk és különböző országok, régiók közötti párbeszéd megteremtését.

 


Kiállítók:  Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta. Vendég kiállítók: Cécile Feilchenfeldt (CH), Klára Věntusová (SK), Petra Zelisková (SK). A kiállítás a Határtalan Design kiállítássorozat része. Az interjúk az alábbi linken, az egyes tervezők munkáira kattintva olvashatók. A kiállításhoz társművészeti programok is kapcsolódnak, amelyek részleteiről a FUGA Budapesti Építészeti Központ és a Határtalan Design Kiállítás honlapján tájékozódhatnak. A járványügyi helyzet miatt a szervezők a Határtalan Design kiállítássorozat oldalán külön linken mutatják be a TEXHIBITION című projektet. Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. Időpont:  2020. december 11. – 2021. január 10. Nyitva tartás: hétfő: 13:00 – 21:00, kedd: zárva, szerda–vasárnap: 13:00 – 21:00 A kiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható. Fotó: Határtalan Design
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés