bezár
 

zene

2021. 01. 12.
Toplistán a Fonó és a Folk Európa lemezei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Toplistán a Fonó és a Folk Európa lemezei Két magyar előadó, az Ötödik Évszak, valamint Lakatos Mónika és a Cigány Hangok albuma is felkerült a rangos nemzetközi világzenei toplista, a WMCE legfrissebb kiadására. Előbbi a Fonó Records, utóbbi a Folk Európa gondozásában jelent meg. Az Ötödik Évszak „Ne rejtsd el" című lemeze a 11. helyen szerepel a World Music Charts Europe januári listáján, Lakatos Mónika és a Cigány Hangok „Hangszín" című anyaga pedig a 19. helyre került. Lajkó Félix új lemeze, a „Start" pedig a Balkan World Music Charts negyedéves listáján lett a 3. helyezett - közölte az MTI.

Három évvel ezelőtt egyfajta világzenei supergroupként alakult meg az Ötödik Évszak, amelynek bemutatkozó lemeze került most a WMCE Top20-as listájára. A csapat muzsikájában a magyar népi hagyományok és a francia sanzon találkozik. A dalok alapját a Kárpát-medencei népzene adja, ebből nyitnak az improvizatív műfajok felé, felhasználva József Attila, Szép Ernő, Csoóri Sándor és Victor Hugo költeményeit.

Az Ötödik Évszak tagjai több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartet, Magyar Állami Népi Együttes) váltak ismertté és szereztek tapasztalatot. Izabella Caussanel énekel, mellette Hegedűs Máté (hegedű), Csoóri Sándor „Sündi" (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének), Zimber Ferenc (cimbalom) és Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének) játszik. Az Ötödik Évszak fellépett a tavaly őszi budapesti világzenei expón, a Womexen.

A korábban a Romengo együttesből ismert énekesnő, Lakatos Mónika a Womex életműdíját vehette át tavaly a Müpában. „A Cigány Hangok anyaga olyan régi dalokra épül, amelyek a közösségünkben élnek vagy éppen kezdenek feledésbe merülni. A zenei kíséret itt egyszerűbb, letisztultabb, miközben az élő előadásokon változó összetételű közreműködőkkel, fiatalabb és idősebb előadókkal fogunk együtt dolgozni" - mondta Lakatos Mónika korábban az MTI-nek.

A régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts negyedéves listájának harmadik helyére került Lajkó Félix & Band Start című albuma, amelyet a Fonó adott ki. A november elején megjelent anyagot a virtuóz vajdasági hegedűművész öttagú zenekarával több emlékezetes koncert után vette fel. Az albumon új Lajkó-szerzemények, inspiráló zenefolyam hallható kiváló alkotótársak közreműködésével.

Fotó: Ötödik évszak Facebook oldala

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

King Weed: Let There Be Weed (2021)
A Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjéről

Más művészeti ágakról

építészet

Kincset érő kerámia Kincset érő kerámia
A Zsolnayak építészeti öröksége Budapesten
art&design

Ataraxia Ataraxia
A magyar performansz története 1966–2018 (8): Szerbiai magyar performansz: Kugla (1987), Aphasia Teátrum (1988–91)
art&design

Vágyálmok és pogány életörömök Vágyálmok és pogány életörömök
Nimfa-mánia. Szinyei Merse Pál mitologikus festményei
Interjú Simkó Beatrixszal pályakezdésről, külföldi lehetőségekről, az alkotóművészet és az előadóművészet útjairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés