bezár
 

építészet

2021. 01. 19.
Az Európai Bizottság elindította az új európai Bauhaus projekt tervezési szakaszát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európai Bizottság elindította az új európai Bauhaus projekt tervezési szakaszát Az Európai Bizottság hétfőn hivatalosan elindította az épületek energiahatékonyságát javítani hivatott, új Európai Bauhaus-kezdeményezés tervezési szakaszát.

A környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projekt, a testület tavaly októberben bejelentett épületkorszerűsítési stratégiájának keretében indult el, amelynek célja az üvegházhatás gázok kibocsátásának és az energiaszegénység mérséklése. A több tudományt, és szakterületet érintő kezdeményezés keretében folyó munkát egy külső szakértőkből, köztük tudósokból, építészekből, tervezőkből és formatervezőkből, művészekből és a civil társadalom képviselőiből álló tanácsadó testület irányítja.  

A projekt keretében 2021 nyaráig, széleskörű részvételen alapuló, közös alkotási folyamat zajlik.  2022-ben az uniós bizottság első körben, uniós források nemzeti és regionális szintű felhasználása révén, öt Bauhaus-központból álló európai hálózat kiépítését kezdi meg a tagállamokban, ennek érdekében még idén ősszel pályázati felhívásokat tesz közzé. A tervezési szakasz egyik elemeként idén tavasszal a bizottság első alkalommal hirdeti meg az új Európai Bauhaus-díjat.

A hétfőn elindított tematikus weboldalon nem csak művészek, dizájnerek, mérnökök, tudósok, vállalkozók, építészek, diákok, hanem bármely más érdeklődő is megoszthatja az új európai Bauhaus szempontjából inspiráló eredményeket, az arra vonatkozó elképzeléseiket, hogy hogyan kellene alakítani az új koncepciót, valamint a témával kapcsolatos aggályokat és kihívásokat.

A Bauhaus művészeti mozgalmat Walter Gropius alapította, a németországi Weimarban, az első világháború befejezését követően. A mozgalom nem sokkal megalapítása után nemzetközivé vált, új megközelítésbe helyezve az építészet, dizájn és művészet világát. A Bauhaus progresszivitása hozzájárult az ipari társadalomba és a 20. századba való társadalmi és gazdasági átmenet szó szerinti formálásához. A Bauhaus művészeti iskola munkatársa volt volt Moholy-Nagy László fényképész és konstruktivista festő is, illetve Breuer Marcell építész.

Fotó: Bauhaus-Dessau

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés