bezár
 

art&design

2021. 01. 21.
Az átalakuló gazdaság és a szektor visszajelzései alapozták meg az MDDÜ 2020-as projektjeit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az átalakuló gazdaság és a szektor visszajelzései alapozták meg az MDDÜ 2020-as projektjeit Az átalakuló gazdaság és a szektor visszajelzései alapozták meg a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2020-as projektjeit: a tervezett programok mellett a vírushelyzet kihívásaira reagáló, valamint a vállalkozások versenyképességének növelését célzó kezdeményezések indultak  - közölte az MDDÜ szerdán az MTI-vel.

A koronavírus-járvány okozta helyzet feltérképezésére az MDDÜ kérdőívvel mérte fel a világjárvány divat- és dizájniparra gyakorolt hatásait, valamint a látható következményeket. A kérdőívre mintegy 400 vállalkozás küldte el válaszát - olvasható az MDDÜ közleményében.

A kitöltők többsége a segítségnyújtás legfontosabb formájának az anyagi támogatást és a szakmai tanácsadás igényét jelölte meg. Az ügynökség a programok újratervezésekor kiemelt figyelemben részesítette ezeket a visszajelzéseket és azokat - a szakmai egyeztetések eredményei mellett - beépítette a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport számára készített javaslatcsomagba. Ennek köszönhetően a kreatívipart tavaly kiemelt gazdasági ágazattá nyilvánították - emeli ki a közlemény.

Az összegzés szerint az ügynökségnek köszönhetően tavaly 20 projekt valósult meg mintegy 100 tervező részvételével. Tizenegy magyar dizájnmárka mutatkozott be Párizsban a Maison & Objet nemzetközi szakvásáron. A Camera Nazionale della Moda Italianaval kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően pedig 8 divatmárka legújabb kollekciójával szerepelt a Milano Fashion Weeken.

Mind ezek mellett az ügynökség online kerekasztal-beszélgetéseket is szervezett, New View címmel pedig videó- és podcastsorozat indított útjára a vállalkozások szakmai támogatásáért.

Egyebek mellett szakképzésfejlesztést támogató program is indult, amely a kreatívipari hiányszakmák presztízsét igyekszik visszaállítani. A V4-es országok bevonásával digitális konferenciát szerveztek, megvalósult Gyártó mentorprogram, a design LAB inkubációs programban pedig hét gyártó-tervező együttműködés jött létre - olvasható az összegzésben.

Mint írják, a járványhelyzet ellenére is sikerrel valósultak meg a Budapest Central European Fashion Week rendezvényei és Budapest Design Weeken megrendezett 360 Design Budapest kiállítás. Már mintegy 170-en regisztráltak a 2020-ban indult HFDA Spotra, amelynek célja, hogy elősegítse a kreatív ágazaton belüli szakmai kapcsolatépítést a gyártók és a tervezők között -  olvasható az összegzésben.

Az összegzés idézi Bata-Jakab Zsófiát, az MDDÜ vezetőjét, aki azt mondta, hogy az ügynökség a kreatívipar integratív koordinációs szervezeteként tavaly is kiemelt küldetésének tekintette az iparági szereplők támogatását, erre pedig a járványhelyzet miatt tavaly különösen nagy szükség volt - mutatott rá.

Az összegzés szerint az iparág legfontosabb feladata 2021-ben továbbra is az alkalmazkodás és az új lehetőségek kiaknázása lesz. Az ügynökség ebben az évben is támogatni fogja az iparágat, hogy közös erővel vészeljék át ezt a kihívásokkal teli időszakot - olvasható a közleményben.

Fotó: HFDA (MDDÜ) hivatalos Facebook-oldala
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés