bezár
 

art&design

2021. 02. 02.
Fiedler 100
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fiedler 100 Magyarországon eddig még be nem mutatott alkotásokat is felvonultató kiállítással emlékezik meg Fiedler Ferenc (Francois Fiedler) Franciaországban világhírűvé lett magyar festő születésének századik évfordulójáról hétfőtől a budapesti Kálmán Makláry Fine Arts galéria – közölte az MTI.

A Fiedler 100 címmel megnyílt, centenáriumi kiállítás elsősorban az 1950-es és 1960-as évekbeli alkotói periódusra fókuszál.

Az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő képviselőjeként számon tartott Fiedler Ferenc 1921. február 15-én született Kassán. Ötévesen már Leonardo és Caravaggio festményeit másolta, tízévesen pedig felnőtt művészekkel együtt állított ki. A negyvenes években már aktívan dolgozott, több alkotását is megvásárolta a magyar állam, ezek a figuratív művek ma is a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményét gyarapítják. A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola festő szakán Szőnyi István volt a mestere, és olyan művészekkel kötött életre szóló barátságot, mint Reigl Judit, Hantai Simon vagy Paul Hargittai. Művésztársaihoz hasonlóan a negyvenes évek végén az elszigetelődő Magyarországot elhagyva Franciaországot választotta új otthonának. Párizsban szinte azonnal felhagyott a figurális festészettel, és teljes mértékben az absztrakció felé fordult; a tasizmus és a gesztusfestészet kezdte inspirálni. 1950-ben ismerkedett meg a szürrealizmus katalán nagymesterével, Joan Miróval. Miró egy képkeretező kirakatában pillantotta meg a magyar festő egyik munkáját, amely nagy hatással volt rá, ezért pártfogásába vette a "fények festőjét". Olyan művészekkel ismertette össze, mint Alexander Calder és Marc Chagall, és ő volt az, aki bemutatta a neves galéria tulajdonosnak, Aimé Maeghtnak. Fiedler ettől kezdve a Galerie Maeght exkluzív művésze lett és a 20. század modern művészetének olyan nagy mestereivel állított ki rendszeresen, mint Braque, Chagall, Calder, Giacometti, Kandinszkij, Miró, Matisse, Picasso, Riopelle és Tápies. Fiedler Ferenc 2001-ben hunyt el, gazdag, befejezett életművet hagyva maga után. 2012-ben Jackson Pollock születésének centenáriuma alkalmából New Yorkban, az amerikai festőművész egykori műteremházában tizenhárom nagynevű művész alkotásaiból megrendezték a The Persistence of Pollock (Pollock továbbélése) című tárlatot, közöttük az egyedüli európai festő Francois Fiedler volt.

A centenáriumi kiállítás március 12-ig látogatható a Kálmán Makláry Fine Arts galériában hétköznapokon 10 és 16 óra között azok számára, akik a kmfagallery@gmail.com e-mail címen regisztráltak. A galériában a maszk használata kötelező, a kiállítótérben egyszerre legfeljebb 6 fő tartózkodhat.

Négyzetes kép a leadben: art7.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A faun labirintusa A faun labirintusa
Horváth Gideon „Faun realness” című kiállításáról
art&design

Mi a válaszunk? Mi a válaszunk?
A Deák17 Galéria „Reflex” című kiállításáról
art&design

Mikor a lepke kikel a bábból Mikor a lepke kikel a bábból
Interjú Ronga Eszter festővel pályakezdésről, inspirációkról és a jelenlegi helyzetről
art&design

Művészek a járvány idején #4 Művészek a járvány idején #4
Interjú Kaliczka Patríciával az újra kialakult járványhelyzetről és alkotói munkáról

Más művészeti ágakról

Születésének századik évfordulójára
irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.
David France: Isten hozott Csecsenföldön


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés