bezár
 

irodalom

2021. 02. 18.
Jelentősen növekszik az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtárának látogatottsága
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jelentősen növekszik az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtárának látogatottsága Jelentősen növekszik az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtárának (MEK) látogatottsága: 2020-ban az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága, de a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején a 70-80 százalékot is elérte a növekmény - közölte az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) csütörtökön az MTI-vel. 

Az idén megújulás előtt álló, huszonegyezer kötetet meghaladó digitális adatbázisra tavalyi több mint 15 millió látogatást regisztráltak, a virtuális felületre most már naponta hatvanezernél is több olvasó kíváncsi. A leggyakrabban letöltött, hazai szerzők által írt szépirodalmi kötetek között többnyire klasszikusok, többek között Mikszáth Kálmán, Petőfi Sándor, Krúdy Gyula és Rejtő Jenő művei szerepelnek. Az elektronikus könyvtárban Jókai Mór 217, Mikszáth Kálmán 78, Móricz Zsigmond 64, Karinthy Frigyes 53 műve, műkiadása található meg - olvasható a közleményben.

A MEK-en hozzáférhető dokumentumállomány folyamatosan bővül. Újonnan került fel egyebek mellett Halassy Béla munkája, a Magyarország atlasza 1:275 000 felbontásban. A különleges atlasz és helységnévtár a Kárpát-medence huszonnégyezer településének helyét és adatait összegezi. A harminc év munkáját átölelő mű két szempontból is kuriózum. Egyrészt összefogja legnagyobb földrajztudósaink és térképészeink eredményeit. Másrészt mindezt a hódoltság előtti és utáni korra nézve úgy teszi, hogy a térképszelvényeket egymás melletti oldalakon és így egymással összevethető módon ábrázolja.

Balázs Béla (1884-1949), az ismert író, filmesztéta könyvei 2020-tól kerülhettek fel szabadon az internetre és már több mint harminc műve olvasható a MEK-en. Legutóbb Filmkultúra című kötete került fel a felületre. Domonkos Cs. László Hol nemzet süllyed el című könyve ugyancsak a napokban vált olvashatóvá. A közoktatásban is használható szakirodalmi munka a trianoni békediktátum előzményeit tárgyalja. A 2021-es Benyovszky-emlékév alkalmából digitalizálta a nemzeti könyvtár Gaál József Gróf Benyovszky Móricz élete és viszontagságai című művét, amely ezentúl szintén bárki által elérhető a világhálón.

A MEK tematikus digitalizálást tervez a 2021-től hozzáférhető művekből, így többek között olvasható lesz Brodarics István királyi kancellár Szentpétery Imre (1878-1950) által fordított és sajtó alá rendezett históriája a mohácsi vészről, valamint George Bernard Shaw (1856-1950) Az ördög cimborája című alkotása is, Mikes Lajos fordításában. 

A Magyar Elektronikus Könyvtár honlapja: https://mek.oszk.hu/

A képen Balázs Béla látható

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Gondosan felépített romok Gondosan felépített romok
Biró Krisztián: Eldorádó ostroma. Jelenkor Kiadó Kft., Budapest, 2020, 49 oldal, 1699 Ft
irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.

Más művészeti ágakról

színház

Egy Don Juan a nappaliban?
A Magyar Nemzeti Balett Don Juan-előadásával folytatódik az Opera Otthonra
színház

Rend a rendetlenségben Rend a rendetlenségben
Ad absurdum – a TRIP Webszínház-előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés