bezár
 

zene

2021. 02. 20.
Meghalt Djordje Balasevic, „a szerb Cseh Tamás”
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghalt Djordje Balasevic, „a szerb Cseh Tamás” Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Djordje Balasevic, a volt Jugoszlávia területén az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szerb énekes, akit "a szerb Cseh Tamásként" is emlegetett a magyar sajtó.

A 67 éves énekest néhány napja szállították kórházba tüdőgyulladással, ahol koronavírus-fertőzést állapítottak meg nála, pénteken pedig a családja közölte, hogy a művész elhalálozott.

Djordje Balasevic volt talán a legnépszerűbb vajdasági előadóművész. Rockballadái zenében és szóban is tükrözték a tartomány kulturális és etnikai sokszínűségét. Karrierjét a hetvenes évek végén kezdte, dalaiban főképp a szerelem és a vidámság jelent meg, a kilencvenes évek délszláv háborúinak idején pedig nagy hangsúlyt kapott a háborúellenesség is.

Szülővárosában, Újvidéken péntek este félárbócra engedték a zászlókat, és több százan gyűltek össze az énekes háza előtt, ahol a rajongók virágokat helyeztek el és gyertyákat gyújtottak. A városvezetés úgy döntött, gyásznappá nyilvánítja a művész temetésének napját, a család azonban egyelőre nem közölte, melyik napon helyezik örök nyugalomra Djordje Balasevicet.

Az énekes édesapja, Jovan Balasevic (1920-1984), a legendás Jovó bácsi - ahogy Budapesten emlegették - 1974 és 1981 között a Jugoszláv Idegenforgalmi Szövetség első magyarországi képviselője volt.

Djordje Balasevic Slow motion című dala: 

Kép forrása: az énekes Facebook-oldala.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés