bezár
 

zene

2021. 03. 29.
Karasszon Eszter, Szalai Éva és Keller András a Zeneakadémián
Kamarazene – Y Generáció 2021 Tavasz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karasszon Eszter, Szalai Éva és Keller András a Zeneakadémián A Kamarazene – Y Generáció 2021 Tavasz-sorozat soron következő koncertjét március 30-án, 19:30-tól rendezik meg a Zeneakadémia Nagytermében, Karasszon Eszter (cselló), Szalai Éva (zongora) és Keller András (hegedű) állnak színpadra. A koncertet online hallgathatja meg a közönség a Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook oldalán vagy YouTube-csatornáján – írja a zeneakademia.hu.

A műsor részét képezik Schumann, Fantáziadarabok; Fauré, 2. (g-moll) cselló-zongora szonáta; Schumann, Öt darab népies stílusban; Mendelssohn, Dalok szöveg nélkül; valamint Fauré, d-moll zongoratriója.

A 19. század legnépszerűbb alkotóival – Beethovennel, Schuberttel vagy Wagnerrel – szemben Schumann zenéjének kevésbé hódol a nagyközönség, de – állapítja meg az Élet című művészeti folyóirat karcolat-írója 1910-ben, Schumann születésének századik évfordulóján – „az igazi zenekedvelőnek talán mindegyiknél kedvesebb, intimebb és megkapóbb. Schumann, mint ahogy egy nagy zenész mondta róla, a zene maga.”

Karasszon Eszter és Szalai Éva koncertje első részében Schumann kamarazenei termésének különösen izgalmas és titokzatos műveit szólaltatja meg, zenészi habitusuk, muzikalitásuk pedig garancia arra, hogy e művek intimitása, megkapó jellege tökéletesen érvényre jusson. De talán arra is, amire a fenti szövegrészlet utal: Schumann műveinek tiszta zeneiségére. A koncert utolsó műsorszáma Gabriel Fauré csodálatos kései remeke, a d-moll trió lesz. Az 1923-ban bemutatott kompozíció egy legendás előadás nyomán került a 20. századi francia zene alaprepertoárjába, akkor hegedűn Jacques Thibaud, csellón Pablo Casals, zongorán Alfred Cortot játszott. A hegedűszólamot ezúttal Keller András szólaltatja meg.

Négyzetes kép a leadben: issuu.com

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés