bezár
 

zene

2021. 04. 03.
Riccardo Chailly és a Filharmonica della Scala
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Riccardo Chailly és a Filharmonica della Scala Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online programsorozatában szerepel Riccardo Chailly és a Filharmonica della Scala. A közönség 2021. május 7-én este 19:30-tól kapcsolódhat be az előadásba – írja a mupa.hu.

A Filharmonica della Scala együttesét – Claudio Abbado ösztönzésére – a milánói Scala operazenekarának muzsikusai hozták létre 1982-ben. Az első két évtizedben Carlo Maria Giulini és Riccardo Muti váltak az együttes meghatározó karmestereivé, de dolgozott a zenekarral Georges Prêtre, Lorin Maazel és Wolfgang Sawallisch is. A Bartók- és Stravinsky-művekből összeállított koncertprogramot Riccardo Chailly vezényli.

Igor Stravinsky zenéje meghatározó szerepet játszott Chailly karmesteri pályáján. Az 1980-1990-es években az orosz mester balettzenéiből készített felvételeket olyan együttesekkel, mint a Concertgebouw Zenekar (Petruska) vagy a Clevelandi Zenekar (Tavaszi áldozat). Az ötven éve elhunyt zeneszerző-óriás életművét a milánói koncerten ezúttal két olyan kompozíció reprezentálja, melyek mindössze öt év különbséggel keletkeztek, ám e darabokat nem „csak” egy világháború, hanem egy egész világ választja el egymástól. Bartók, Román népi táncok után ugyanis a műsor részét képezi Stravinsky, A katona története és a Tavaszi áldozat is.

Az előadás díjtalanul megtekinthető a Bartók Tavasz virtuális hangversenytermében. 

Fotó: riccardochailly.com

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés