bezár
 

film

2021. 04. 04.
Újra itt a Mozinet Filmnapok
Ezúttal online
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mozik nyitására várva ezúttal online, a Budapesti Távmozi felületén rendezik meg újra a X. Mozinet Filmnapokat. Április 5. és 11. között minden este egy-egy film látható, az egyes előadásokat pedig kiegészítő program kíséri.

Április 5-én, hétfőn 20:30-kor a Gunda című filmmel kezdődik az Online X. Mozinet Filmnapok. A Gunda különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. Főszereplője egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született, hogy beteljesítse az emberi civilizáció által neki szán sorsot – utódokat szül, majd élelemként szolgál. A film producere az állatok jogai iránt elkötelezett Oscar-díjas Joaquin Phoenix. A film után Csákvári Géza filmkritikus beszélget élőben a film rendezőjével, Viktor Koszakovszkijjal. Itt lehet jegyeket foglalni a vetítésre. 

Jelenet a Gunda című filmből (Forrás: Mozinet)

Másnap, április 6-án, kedden 20:30-kor a Sarlatán című filmmel folytatódik a vetítéssorozat. Agnieszka Holland a Berlinalén debütált, majd Oscar-díjra nevezett és Európa Filmdíj-jelölt filmjében egy végletesen ellentmondásos figura, a milliókat gyógynövényekkel kezelő Jan Mikolášek életét tárja elénk, aki több-kevesebb sikerrel működött a náci megszállás, majd kommunista uralom alá hajtott Csehszlovákiában. A film után Kovács Gellért Filmszerész beszélget élőben Erdei Zsolttal, a Humen Magazin alapító-ügyvezetőjével. A vetítésre itt lehet jegyeket foglalni. 

Jelenet a Sarlatán című filmből. (Forrás: Mozinet)

Április 7-én, szerdán lesz látható a négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezőjének új filmje, a Sundance Filmfesztiválról érkező Wendy. A Newsday kritikusa szerint az alkotás „Pán Péter történetének mozgalmas és erőteljes, elsősorban a felnőtteket megcélzó feldolgozása”. A film után Szabó Eszter Judit (Pszichoforyou Magazin alapító-főszerkesztő) beszélget élőben Tari Annamária klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával. Itt lehet jegyeket foglalni a vetítésre. 

Jelenetfotó a Wendy című filmből. Forrás: Mozinet

A következő vetítés április 8-án, csütörtökön lesz. Shannon Murphy a 77. Velencei Filmfesztiválon debütált bemutatkozó rendezésében egy tinédzser lány számára az első szerelem egyben az utolsó is: a lány súlyos beteg, a szülei pedig aggódva nézik, hogy éppen egy felelőtlen drogfüggő srácba szeret bele. Az Amíg tart a nyár női főszereplője Eliza Scanlen, aki ismerős lehet az Éles tárgyak című minisorozatból, valamint a Kisasszonyok és Mindig az ördöggel című filmekből. A film után az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztett verziója lesz látható, melyben Szabó Eszter Judit beszélget Demetrovics Zsolt addiktológussal és Kánya Kinga gyászkísérővel. A vetítésre és a beszélgetésre itt lehet jegyet foglalni.

Jelenetfotó az Amíg tart a nyár című filmből. Forrás: Mozinet

Április 9-én, pénteken a Berlin, Alexanderplatz című filmet láthatják az Online X. Mozinet Filmnapok nézői. Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozijában Alfred Döblin 1929-ben megjelent regényének történetét aktualizálta. A film után Varga Ákos beszélget Zentai Lillával a Menedék Egyesülettől (az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztetett verziója). Itt lehet jegyet foglalni a vetítésre és beszélgetésre.  

Jelenetfotó a Berlin, Alexanderplatz című filmből. Forrás: Mozinet

Április 10-én, szombaton a DAU. Natasa című film lesz látható. A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje. Ilja Hrzsanovszkij rendező Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint 400 szereplő, két éven át, a nap 24 órájában élte meghatározott karaktere életét. A 700 órányi filmanyagból a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert DAU. Natasa az első nagyjátékfilm, amelyet bemutatnak. A film után az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztetett verziója lesz látható, melyben Kolozsi László kulturális újságíró beszélgetett Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértővel. A beszélgetéssel egybekötött vetítésre itt lehet jegyet foglalni. 

Jelenetfotó a DAU. Natasa című filmből. Forrás: Mozinet

Április 11-én vasárnap a Sweat című filmmel zárul az Online X. Mozinet Filmnapok. A történet főszereplője, Sylwia mindent a maximumon pörget, teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől. A Sweat az Indiewire írása szerint „az egyik legintenzívebb filmes betekintés a közösségi média árnyoldalaiba”. A film után az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztetett verziója lesz látható, melyben Varga Ákos beszélgetett Kormos Anett humorista-újságíróval és Szirmai Gergely videóblogger-filmkritikussal.

Jelenetfotó a Sweat című filmből. Forrás: Mozinet

További információk az esemény Facebook-oldalán és a Mozinet Filmnapok honlapján érhetők el. 

A négyzetes és a borítóképen az Amíg tart a nyár című film jelenetfotója látható. Képek forrása: Mozinet

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Dér Asia, Haragonics Sára: Anyáim története
film

Berlinale – sztárok nélkül
Se sztárok se közönség, így kezdődik a Berlinale

Más művészeti ágakról

art&design

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről
építészet

A fényűzés rabjai A fényűzés rabjai
Visszatekintés a Cristóbal Balenciaga Museoa történetére az épület megnyitásának 10. évfordulója alkalmából
gyerek

13 Pagony könyv az évtized legjobb gyerekkönyvei között!
A zsűri szavazatai alapján a Boszorkánycica az évtized gyerekkönyve!
építészet

Az új Vénusz, vagy a láger? Az új Vénusz, vagy a láger?
A dán Királyi Színház épületei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés