bezár
 

irodalom

2021. 04. 11.
Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjpályázat – 2021-ben is!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjpályázat – 2021-ben is! Tavaly közel százan pályáztak Erzsébetváros irodalmi ösztöndíjára. A 2020-as tapasztalatok alapján kimondható, hogy a VII. kerületi önkormányzat ezzel rangos lehetőséget teremtett meg, amellyel hosszú távon mindenki nyerhet – erről beszélt a zsűri elnöke az ösztöndíjpályázat 2021-es évadának sajtótájékoztatóján.

Gács Anna irodalomkritikus elmondta: a nyertesek nagyon „sokfélék” voltak, költők, prózaírók, ismert és ismeretlenebb szerzők is voltak közöttük. A zsűri elnöke azt reméli, hogy ez a sokszínűség idén is jellemzi majd a jelentkezőket.

Erzsébetváros kultúráért is felelős alpolgármestere, a díj egyik megálmodója arról beszélt, hogy „Örkény, Jókai, Rejtő Jenő, Faludy György kerületében” mindig is fontos lesz a minőségi kultúra támogatása. Szücs Balázs szerint mindezt úgy kell megvalósítani, hogy semmilyen formában se csorbuljon a művészek szabadsága.

„Erzsébetváros nagy irodalmi hagyományokkal rendelkezik, így nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon az önkormányzatok közül elsőként alapítottunk önálló irodalmi ösztöndíjat.nUgyanakkor nem szeretnénk korlátokat szabni, nem szeretnénk megszabni a művészeknek, hogy milyen témában alkossanak. Ez különösen fontos most, mikor annyi megpróbáltatás éri az itthon alkotó művészeket” – mondta el az alpolgármester.

Az ösztöndíj tehát akkor is Erzsébetváros hírnevét öregbíti majd, ha az alkotók számára nem megkötés, hogy az ösztöndíj ideje alatt született munkáikban a városrészt népszerűsítsék, illetve, ha az indulás feltételei között nem szerepel a kerületi kötődés.

Erről is beszélt a díj koordinátora, aki beszámolt arról: az eredeti tervek szerint a pályázat „erzsébetvárosi” jellegét a köré szerveződő rendezvénysorozat jelentette volna. Ezt azonban a pandémia meghiúsította. Simon Márton annak a reményének adott hangot, hogy ezeket az eseményeket a későbbiekben pótolni tudja a kerület. „Rendezvénysorozatot terveztünk interaktív felolvasásokkal, csoportos bemutatkozó eseményekkel, kiállításokkal, improvizatív táncműhellyel. Ezek egy részét most igyekszünk online formában megvalósítani.”

Simon Márton a projekt koordinátora néhány technikai információt is tisztázott: „a pályázat apróbb módosításokon esett át az első évadhoz képest. A korcsoportot a 35 és 65 év közöttiekre terjesztettük ki. A zsűri összetétele is változott: Gács Anna zsűrielnök; Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadó főszerkesztőjenés Babiczky Tibor költő, szerkesztő eddig is benne voltak a zsűriben, amely idén új tagokkal egészült ki: Benedek Anna muzeológussal és Nádasdy Ádám költő-műfordítóval.”

A megszólalók közül többen is hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy nemcsak a zsűriben, de a díjazottak között is képviseltessék magukat a nők.

A pályázati kiírásról bővebb információ az alábbi felületen olvasható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Molnár T. Eszter: Függőkert Molnár T. Eszter: Függőkert
A Prae folyóirat Ragály-számából
irodalom

Hálózat- és kultúrafogyasztás Hálózat- és kultúrafogyasztás
Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok. Szerkesztette Bárány Tibor, Hamp Gábor és Hermann Veronika. Typotex kiadó, 2020.

Más művészeti ágakról

színház

Nehéz idők, nehéz emberek Nehéz idők, nehéz emberek
Andrew Bovell: Ha elállt az eső, Guelmino Sándor rendezésében
George Mendeluk: Keserű aratás
art&design

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés