bezár
 

irodalom

2021. 04. 11.
Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjpályázat – 2021-ben is!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjpályázat – 2021-ben is! Tavaly közel százan pályáztak Erzsébetváros irodalmi ösztöndíjára. A 2020-as tapasztalatok alapján kimondható, hogy a VII. kerületi önkormányzat ezzel rangos lehetőséget teremtett meg, amellyel hosszú távon mindenki nyerhet – erről beszélt a zsűri elnöke az ösztöndíjpályázat 2021-es évadának sajtótájékoztatóján.

Gács Anna irodalomkritikus elmondta: a nyertesek nagyon „sokfélék” voltak, költők, prózaírók, ismert és ismeretlenebb szerzők is voltak közöttük. A zsűri elnöke azt reméli, hogy ez a sokszínűség idén is jellemzi majd a jelentkezőket.

Erzsébetváros kultúráért is felelős alpolgármestere, a díj egyik megálmodója arról beszélt, hogy „Örkény, Jókai, Rejtő Jenő, Faludy György kerületében” mindig is fontos lesz a minőségi kultúra támogatása. Szücs Balázs szerint mindezt úgy kell megvalósítani, hogy semmilyen formában se csorbuljon a művészek szabadsága.

„Erzsébetváros nagy irodalmi hagyományokkal rendelkezik, így nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon az önkormányzatok közül elsőként alapítottunk önálló irodalmi ösztöndíjat.nUgyanakkor nem szeretnénk korlátokat szabni, nem szeretnénk megszabni a művészeknek, hogy milyen témában alkossanak. Ez különösen fontos most, mikor annyi megpróbáltatás éri az itthon alkotó művészeket” – mondta el az alpolgármester.

Az ösztöndíj tehát akkor is Erzsébetváros hírnevét öregbíti majd, ha az alkotók számára nem megkötés, hogy az ösztöndíj ideje alatt született munkáikban a városrészt népszerűsítsék, illetve, ha az indulás feltételei között nem szerepel a kerületi kötődés.

Erről is beszélt a díj koordinátora, aki beszámolt arról: az eredeti tervek szerint a pályázat „erzsébetvárosi” jellegét a köré szerveződő rendezvénysorozat jelentette volna. Ezt azonban a pandémia meghiúsította. Simon Márton annak a reményének adott hangot, hogy ezeket az eseményeket a későbbiekben pótolni tudja a kerület. „Rendezvénysorozatot terveztünk interaktív felolvasásokkal, csoportos bemutatkozó eseményekkel, kiállításokkal, improvizatív táncműhellyel. Ezek egy részét most igyekszünk online formában megvalósítani.”

Simon Márton a projekt koordinátora néhány technikai információt is tisztázott: „a pályázat apróbb módosításokon esett át az első évadhoz képest. A korcsoportot a 35 és 65 év közöttiekre terjesztettük ki. A zsűri összetétele is változott: Gács Anna zsűrielnök; Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadó főszerkesztőjenés Babiczky Tibor költő, szerkesztő eddig is benne voltak a zsűriben, amely idén új tagokkal egészült ki: Benedek Anna muzeológussal és Nádasdy Ádám költő-műfordítóval.”

A megszólalók közül többen is hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy nemcsak a zsűriben, de a díjazottak között is képviseltessék magukat a nők.

A pályázati kiírásról bővebb információ az alábbi felületen olvasható.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés