bezár
 

film

2021. 04. 26.
Május elején újra Szlovén Filmnapok
A Toldi Távmoziban az egész országból nézhetőek lesznek a kortárs alkotások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május elején újra Szlovén Filmnapok A vírushelyzetre való tekintettel május 6-8. között, online rendezik meg az 5. Szlovén Filmnapokat a Toldi Távmoziban. Így az egész országban látható lesz a kortárs szlovén film legjava.

A magyar közönség három kortárs szlovén alkotást nézhet majd meg a filmnapok három napja alatt: a Frenk vagyok című filmben a már Martin Scorsese-vel is együtt dolgozó Katarina Čas briliáns alakítást nyújt; Szlovénia Oscar-nevezettje, A gesztenyeerdők meséi a 2019-es Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert; a Féltestvér pedig a 2019-es Karlovy Vary Filmfesztivál versenyprogramjában debütált. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a Budapest Film Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együttműködve szervezi. A jegyelővétel április 29-én indul.

Ivo Trajkov és Metod Pevec Frenk vagyok című alkotásában Frank gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, apja ki is volt valójában. Eközben konfliktusba kerül testvérével, a dúsgazdag Brane-nel, akinek felesége, Ines mindvégig Franket szerette.

Képkocka A gesztenyeerdők meséiből. Forrás: Budapest Film

Szlovénia Oscar-nevezettje, Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című, költői szépségű filmje – mely a tavalyi Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert – a második világháború után játszódik, amikor sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból.

Képkocka a Féltestvérekből. Forrás: Budapest Film

Végül Damjan Kozole a 2019-es Karlovy Vary Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt Féltestvérek című filmjének középpontjában is egy testvérkapcsolat és a múlt feldolgozása áll.

További információk a Toldi Mozi honlapján

A négyzetes képen a Frenk vagyok egy képkockája látható.

Képek forrása: Budapest Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés