bezár
 

film

2021. 04. 25.
Drámák és dokumentumfilmek az idei Észt Héten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Drámák és dokumentumfilmek az idei Észt Héten A drámák mellett az elmúlt év észt dokumentumfilmes terméséből is válogat az idei Észt Hét, amelyet ez alkalommal április 29. és május 4. között tartanak. A filmeknek a Művész Távmozi ad otthont.

A vetítéssorozat Veiko Öunpuu Az utolsók című lappföldi westernjével kezdődik. A film főszereplőjének dilemmája, hogy a szülőföldet vagy az egyéni érdekeket részesítse-e előnyben. A kapitalizmuskritikus alkotást az Észt Kulturális Alap 2020-ban az év játékfilmjévé választotta, valamint ezzel a filmmel nevezett Észtország az idei Oscar-díjra.

A programban szereplő Egy évnyi dráma című dokumentumfilm az önállóságról, útkeresésről szól és arról, hogy néha egy egészen apró történés is megváltoztathatja az ember életét. A film készítői egy álláshírdetést jelentettek meg 2017-ben: olyan embert kerestek, aki még soha nem járt színházban és végignézné a 2018-ban készült összes előadást. A 450 jelentkező közül a 21 éves vidéki varrónőt, Alissija-Elisabetet választották ki, akinek új hivatásával megváltozott az élete.

Fred Jüssi természetfilozófussal készült A létezés szépsége című dokumentumfilm. A természetfilozófus a természet és a kultúra metszéspontjában az emberi lét alapvető kérdéseiről gondolkodik. Egy biológus szemén keresztül nézi a világot, így egyetlen emberi lény sem idegen a számára.

A vetítések után a filmek alkotóival lesznek beszélgetések.

A filmek mellett az Észt Hét irodalmi, művészeti és nyelvi programokkal, valamint játékokkal is várják az érdeklődőket.

A négyzetes kép forrása: esztorszag.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés