bezár
 

színház

2021. 04. 28.
Újra látható online a Recirquel nagysikerű produkciója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 2-án első alkalommal látható a Müpa online közvetítéssorozatának keretében a Recirquel Non Solus című produkciója. A cirkuszművészetet a tánccal ötvöző, az emberi létezés alapvető mérföldkövein átívelő, Vági Bence rendezte cirque danse előadást több neves európai művészeti központ is közvetíti a Müpa és az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) összefogásának köszönhetően. A produkciót este 8 órai kezdettel, egyszeri alkalommal vetítik online stream formájában a Müpa honlapján, Facebook-oldalán valamint YouTube-csatornáján.

A Müpa 2011 óta tagja az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO), aminek köszönhetően az elmúlt évtizedben számos nemzetközi fiatal tehetség mutatkozhatott már be a magyar közönség előtt, illetve a hazai művészeknek is lehetősége nyílt a kontinens legjelentősebb színpadain megmutatni magukat. Ennek jegyében a szervezet tagjai a járvány ideje alatt is megosztják egymással egy-egy kiemelkedő produkciójukat, kihasználva az online tér lehetőségeit.

Szkéné színház

Május 2-án este 8 órától a Müpa első alkalommal tűzi műsorára online a Recirquel nagysikerű produkcióját, a Non Solust. Az ECHO-val való összefogásnak köszönhetően a közvetítést Portugáliától Svédországig számos neves európai művészeti központ közönsége követheti az intézmények saját közösségimédia-felületein.

A Magyarországon 2015-ben debütált Non Solus két ember egymásra találásának története, akik útjukon az emberi létezés alapvető mérföldkövei, a születés és az elmúlás között bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A Vági Bence művészeti vezető által rendezett produkció szavak nélkül, a testek kifejező erejét mesterfokon használva arra keresi a választ, hogyan keletkezett az élet, milyen pozíciót foglal el test és lélek, egyáltalán: hogyan élhető az élet? Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész kétszemélyes előadása, műfaji határokon átívelő produkció, tánc és cirkusz különleges találkozása: a Vági Bence által létrehozott, új előadó-művészeti műfaj, a ’cirque danse’ alapműve.

A dramaturgia, a látvány és a zene által sugallt szakralitás végigkíséri a darabot. A látvány Iványi Árpád díszletének köszönhetően egyszerre sokatmondó és szerény, amely olykor maga kommunikál a nézővel. A darab hangzásvilága Bach műremekeit elektronikus zenével összekomponálva és Fassang László kortárs orgonáján lejátszott futamokkal kísérve válik igazán misztikussá.

A produkció már eddig is komoly nemzetközi karriert futott be: 2019-ben bemutatták a kortárs alkotások fellegvárának tekintett New York-i Brooklyn Academy of Music (BAM) kulturális összművészeti központban is, melynek producere szerint a nézőket elvarázsolta az előadás elbűvölő szépsége és kivételes minősége. A The New York Times pár napon belül kétszer is cikkezett a Non Solus-ról, kritikájukban romantikus illúzióként jellemezték az egész estés, meditatív produkciót, amely szerintük „nem cirkuszművészet, hanem sokkal inkább balett a levegőben.

A produkciót este 8 órai kezdettel, egyszeri alkalommal vetítik online stream formájában a formájában a Müpa honlapján, Facebook-oldalán valamint YouTube-csatornáján.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
John a Latinovitsban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés