bezár
 

zene

2021. 05. 11.
Várjon Dénes és a Bécsi Kamarazenekar
Két csodagyerek korai kompozíciói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várjon Dénes és a Bécsi Kamarazenekar Május 20-án élő közvetítésben hallhatjuk Várjon Dénes zongoraművész és a Bécsi Kamarazenekar közös koncertjét a Zeneakadémia Nagyterméből – írja a zeneakademia.hu.

Két csodagyerek, korai kompozíciók, érett pillanatok – ez lehetne az alcíme a hangversenynek. Mozart mindössze nyolcéves volt, mikor papírra vetette első szimfóniáját. A mű Leopold Mozart és Johann Christian Bach erős hatását mutatja, miközben tartalmazza a szerző utolsó, „Jupiter” szimfóniájának híres négyhangos motívumát. A zongoraverseny már a 26 éves Mozart alkotása, aki saját bécsi debütálására komponálta a melódiákban gazdag (csak az első tételben hat téma található!), az említett Bach-fiú emlékének ajánlott darabot. Mendelssohn 12–14 évesen szerezte tucatnyi vonósszimfóniáját. Közben pedig megírta a-moll zongoraversenyét is, melyről gyakran nem vesz tudomást az utókor – méltatlanul. Pedig ha ezek a művek jó kezekbe kerülnek, s olyan előadók szólaltatják meg, mint például a Kossuth-díjas Várjon Dénes és a Menuhinnal, Holligerrel, Brittennel, Barenboimmal dolgozó Bécsi Kamarazenekar, csoda történhet.

Az előadás megtekinthető május 20-án 19:30-tól a Zeneakadémia Online Koncerttermében. A teljes műsorért és a részletekért látogasson el ide!

Négyzetes kép a leadben: facebook.com/MupaBudapest © Kondella Mihály

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
A 2021. február 19-i előadások

Más művészeti ágakról

Parti Nagy Lajos: Ibusár (Örkény István Színház — Kék Művészügynökség)
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A klasszikus zenei ipar motorjai A klasszikus zenei ipar motorjai
Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről
art&design

Balatont álmodom, s melléje magamat Balatont álmodom, s melléje magamat
Gondolatok Bodolóczki Linda „Nekem a Balaton” című kiállításának képeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés