bezár
 

zene

2021. 05. 19.
Debussy-operával folytatódik az OperaSzerda
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Debussy-operával folytatódik az OperaSzerda Frédéric Chaslin zongorakíséretével csendülnek fel Debussy Pelléas és Mélisande című operájának részletei az OperaSzerda ingyenes közvetítéssorozatában.

Az Opera Facebook-oldalán és az Origón követhető mű címszerepeit Pasztircsák Polina és Haja Zsolt énekli, közreműködik Kovács István (Golaud), Fried Péter (Arkel), Köpeczi Sándor (Egy orvos) és Karácsonyi Anna (A kis Yniold). Az est játékmestere Harangi Mária, a műsort Mona Dániel vezeti.

Debussy darabjának vezényletére az Opera eredetileg Frédéric Chaslin francia karmestert kérte fel, aki elvállalta, hogy a jelenlegi körülmények közt a keresztmetszet zongorakíséretében is közreműködik - közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

A párizsi Konzervatóriumban és a salzburgi Mozarteumban végzett karmester zongoraművészként és zeneszerzőként is elismert. Dolgozott Daniel Barenboim és Pierre Boulez asszisztenseként az Orchestre de Paris-nál és az Ensemble Intercontemporainnél, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, később a Roueni Operában, a Mannheimi Nemzeti Színházban, valamint két ízben a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekarnál töltött be zeneigazgatói posztot. Opera- és koncertkarmesterként a legrangosabb intézmények gyakori vendége Japántól az Egyesült Államokig, a Bécsi Állami Operaházban csaknem 200 előadást vezényelt. A karmester budapesti vendéglátásában a Magyar Állami Operaház partnere a Francia Intézet.

Az opera szövegkönyvének alapja a későbbi Nobel-díjas drámaíró, Maurice Maeterlinck azonos című szimbolista színdarabja, amelyen Debussy csupán néhány kisebb változtatást hajtott végre. A cselekmény Trisztán és Izolda történetére emlékeztetheti a nézőt, mivel itt is egy idősebb férfi áll két fiatal közé, akik életükkel fizetnek szerelmükért. A valós cselekményt szinte teljesen nélkülöző darab álom és valóság határmezsgyéjén játszódik, Debussy érdeklődését azonban éppen ez keltette fel.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről
Our New Orleans: A Benefit Album for the Gulf Coast
Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk
Születésének századik évfordulójára

Más művészeti ágakról

irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja
art&design

Hölgymenyét Hölgymenyét
Interjú Verebics Kati festővel
art&design

Balatont álmodom, s melléje magamat Balatont álmodom, s melléje magamat
Gondolatok Bodolóczki Linda „Nekem a Balaton” című kiállításának képeiről
Steve Lightfoot: Ne higgy a szemének!


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés