bezár
 

színház

2021. 05. 19.
Nyári tábor a Szkénében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyári tábor a Szkénében Bár a járványhelyzet csakúgy, mint a klasszikus színházi előadásokat, a Rakpart 3-at is az online térbe kényszerítette, most ismét kezdetét veheti a személyes találkozásokon alapuló alkotómunka – mégpedig nem is akárhogyan: a Szkéné Színház közösségi és ifjúsági műhelye a színház 50 éves történetében először nyári alkotótábort hirdet középiskolások számára.

A Szemerédi Fanni, Hodászi Ádám és Szivák-Tóth Viktor vezette Rakpart3 műhely foglalkozásainak alapja a játék, a vita, a beszélgetés és a közös gondolkodás. A sokszínű, komplex foglalkozások több eszközzel is segítik és új síkra terelik a nézőkkel történő tudatos kapcsolatépítést: a középiskolásoknak szóló Mindenki.ért színház- és drámapedagógiai program mellett az egy-egy előadáshoz kapcsolt, témaközpontú DumaPart, a fiatal kritikusokat, szövegalkotókat támogató Íróműhely is pozitív visszajelzéseket kapott. Minden SzkéNéző számára nyitott az éjszakai kulisszajárás, a rendhagyó közönségtalálkozó, vagy az egyetemet és a Szkénét is bemutató Jubileumi séta is. Az elmúlt néhány hónapban az új körülményekre a lehetőségeket és formákat maximálisan kihasználó válaszként megszületett a Köztünk marad online színházi sorozat is. A nyitás azonban ismét esélyt teremt a szorosabb együttműködésre, így a Rakpart3 tábor résztvevői egy elfogadó közösségben, a drámapedagógia eszközeivel és a trénerek segítségével kerülhetnek majd közelebb önmagukhoz, illetve lehetőségeik meg- és felismeréséhez.

Szkéné színház

„Inspiráló a közös munka, az agyalás, a találkozás a fiatalokkal és olyan felnőttekkel, akik szeretnek játszani és nem félnek a saját véleményüket kimondani! Fontos, hogy terepet tudjunk ennek biztosítani, és meg tudjuk teremteni ezeknek a találkozásoknak a megfelelő közegét. Egyre fontosabbnak tartom a személyes jelenlétet, az egymásra figyelés és kapcsolódás lehetőségének megadását.” – osztotta meg Szemerédi Fanni a műhellyel kapcsolatos élményeit.

Rakpart3

A tábori műhelymunka célja, hogy a diákok – akár a színházi világon belül, akár azon kívül képzelik el jövőjüket – fejleszteni tudják képességeiket, felmérjék határaikat és megtalálják önkifejezési eszközeiket, ezáltal pedig magabiztos, kommunikatív emberré válhassanak. Az egyes foglalkozások erősítik a csapatban való együttműködés készségét is, ami által a résztvevőknek lehetősége adódik kreatívan megismerni egymást, és ami épp ilyen fontos: önmagukat is.

„… az élményszerzés a cél, nem az, hogy azt gondolják: jaj, ők most színpadon vannak és színészkednek! Ez arról szól, hogy egy élményen keresztül jobban megértsünk valamit. Közös keresés, amely egyben örömteli is.” nyilatkozta Szivák-Tóth Viktor a korábbi szkéné-beli foglalkozásokról.

A trénerek a Rakptart3 táborában a Szkéné Színház repertoárjának néhány előadását inspirációként használva haladnak majd az egyéni és közös alkotásunk felé. Azaz: a produkciók szövegkönyveiből, hatásos képeiből kiindulva keresik azokat a témákat, problémákat, amik a táborozókat bekapcsolják. A csapat augusztus 13. és 18. között minden nap reggel kilenctől délután fél hatig jelenteken dolgozik majd, amelyeket tábor végén, augusztus 18-án este a szülőknek és a barátoknak lehetősége is lesz megtekinteni. Az alkotómunkát időről-időre szkénés művészek lendítik előre: Eke Angéla és Király Attila az improvizáció világába vezet be, Horkay Barnabással a fizikai színházhoz lehet közelebb kerülni, Rozs Tamás pedig zenei tréninget tart.  

„Aki elmagányosodik, azt könnyebben lehet manipulálni, becsapni, megfélemlíteni. Ha jól csináljuk a dolgunkat, akkor a közösséggé válás kis magvait el tudjuk hinteni a középiskolás generáció körében. Ehhez őszinteségre van szükség önmagunk és egymás felé is. Ebből sokszor élednek parázs viták, de mint egy jó demokráciában, meghallgatjuk egymást, elfogadjuk a másik érzéseit, gondolatait. Így próbálunk egy gondolati horizontra evickélni." – vallotta Hodászi Ádám a műhelyfoglalkozások kapcsán.

A középiskolások számára meghirdetett tábor részvételi díja 35 000 forint, mely étkezést nem tartalmaz. A Szkéné Színház két fő számára ingyenes részvételt biztosít, ezekre a helyekre 2021. június 1-ig lehet pályázatot benyújtani. 

Jelentkezni és pályázni az alábbi űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/7bFBB5TXtHyQsRhg9

További információ: szemeredi.fanni@szkene.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
John a Latinovitsban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés