bezár
 

zene

2021. 05. 23.
Báresttel folytatódik a Cziffra100 rendezvénysorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Báresttel folytatódik a Cziffra100 rendezvénysorozat Báresttel folytatódik a Cziffra100 rendezvénysorozat: a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara június 10-én a MOM Kulturális Központban lép fel.

Cziffra György életművének megkerülhetetlen része az éjszakai lokálok zongorái mellett kényszerűségből eltöltött időszak - írják a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben, hozzátéve, hogy a Cziffra Fesztivál évről évre megidézi a zongoraművész bárzongorista éveit, az 1940-50-es évek hangulatát, egyedi zenei stílusát, valamint a két világháború közötti évek charleston, foxtrott muzsikáját.

A MOMkult lokállá alakított színháztermében a Hot Jazz Band mellett Sárközy Lajos és zenekara lép színpadra, Bősze Ádám pedig korabeli anekdotákat idéz.

Mint a közleményben kiemelik, Cziffra György csillag volt a budapesti éjszakában, népes rajongótáborral. A Cziffra Fesztiválon több alkalommal elhangzott és lassan anekdotaként él tovább Vásáry Tamás személyes beszámolója arról, amikor először hallotta Cziffra Györgyöt játszani. Szakmabéli barátja tanácsára egy zeneakadémiai koncert után elmentek meghallgatni az akkoriban bárban zongorázó Cziffrát. Belépve, a füsttől és tömegtől nem látszott a zongora, ezért Vásáry - hallva a zenét - az ajtónál érdeklődött, hogy kik játszanak, hiszen zongoristaként úgy hallotta, hogy nem egy ember ül a hangszernél. A történet csattanója persze, hogy Cziffra egymaga játszott. "Estéimet néha nonstop hangversennyé változtattam" - emlékezett vissza önéletrajzában Cziffra.

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band 2018 óta visszatérő fellépője a Bárestnek. Tolmácsolásukban a 1920-as, 30-as és 40-es évek, a korai dzsessz népszerű zenéje kel életre, repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből az időszakból származó magyar szerzemények is. Olyan csillagokat idéznek meg, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby és olyan komponistákat, mint Seress Rezső, Márkus Alfréd, Fényes Szabolcs, George Gershwin, Duke Ellington vagy Fats Waller.

Sárközy Lajos és zenekara a kezdetektől résztvevője a Cziffra Fesztiválnak. A hétgenerációs zenészcsaládból származó, Junior Prima díjas hegedűművész az évszázados cigányzenei kultúrát műveli magas szinten. A hazai rangos fesztiválélet állandó szereplője zenekarával együtt, 2015-ben a muzsikus társadalom őt választotta a Gypsy Philharmonic Orchestra élére művészeti vezetőnek és főprímásnak - emlékeztetnek a közleményben.

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóját a magyar kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Our New Orleans: A Benefit Album for the Gulf Coast
Születésének századik évfordulójára

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
irodalom

Hangulatjelentés is, igaz is Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A klasszikus zenei ipar motorjai A klasszikus zenei ipar motorjai
Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés