bezár
 

színház

2021. 06. 01.
KirakART - kortárs előadóművészeti hétvége
Kortárs művészettel töltik fel a Margit-negyed kirakatait
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
KirakART - kortárs előadóművészeti hétvége Június 4. és 6. között rendezik meg először Budapesten a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégét öt független befogadóhely – a Bethlen Téri Színház, Jurányi Inkubátorház, Szkéné Színház, MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében. A város elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakai élednek újjá művekkel, művészekkel, akciókkal. Három napra díszletté változik a város: 30 helyszínen több mint 40 alkotócsoport várja az érdeklődőket változatos programokkal.

A Jurányi Inkubátorház a Margit-negyedben négy helyszínen tölti fel művészettel az elhagyott ingatlanok kirakatait, köztük egy régi virágboltot és bankot. A kirakART kezdeményezéséhez csatlakozik a Margit-negyedben az Átrium és a Bem mozi is.

Szkéné színház

Bár a járványhelyzet miatti korlátozások enyhülésével az újranyitás izgalmában élünk, Budapest legtöbb színháza - ahogy a Jurányi Inkubátorház is - erre az évadra már nem nyit ki. A független befogadóhelyek ezért úgy döntöttek, hogy a hosszú hónapokra „vitrinbe zárt” művészetet kiviszik az utcára, és biztonságos körülmények között, mégis egyedi módon teremtik meg a lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására.

A Trafó által kezdeményezett projekthez a főszervezőkön túl további 10 intézmény csatlakozott, így 30 helyszínen zajlanak majd a programok 3 napon át, közel 70 művész részvételével. Minden műfaj képviselteti magát: lesz kirakat-színház, újcirkusz, kortárstánc, performanszok, installációk, minikoncertek, felolvasás, storytelling, egyperces jelenetek, fotó- és plakátkiállítás, irodalom, jelmezbemutatók, DJ- és VJ setek, valamint gyerekprogramok és bábszínház is.

A Margit-negyedben fellépnek többek között: a Narratíva Kollektíva, akiknek happeningje a játékosság és az átváltozás fontosságára hívja fel a figyelmet; szóló performansszal készül a Katlan Csoport, a Noppa Design installációjában táncol a ZéróPlusz TáncMűvek; Szűcs Edit jelmezei között pedig a Duda Éva Társulat. Az Andaxínház performansszal, a JazzaJ minikoncertekkel várja az arra járókat, amivel párhuzamosan Rácz Nóra képzőművész élőben rajzol. Az Átrium és a Bem mozi élőzenei kirakatkoncerttel várja az érdeklődőket, a SzínMűhely Alapítvány tízperces perofrmatív élőképet mutat be. A gyerekek számára bábelőadással készül a Manna Produkció. Látható lesz továbbá Nagy Fruzsina jelmeztervező dress code: Webcam Fashion című installációja, ami a Covid miatti életmódváltozásokra, Zoom-öltözködésünkre reflektál.

A szervezők arra biztatják az érdeklődőket, hogy az egymásra és a művészetre való (újra)nyitás jegyében látogassanak el minél több helyszínre a Margit-negyeden belül is. Nézzenek be hozzájuk, lessék meg az alkotókat, akik láthatatlanul is jelen vannak és dolgoznak, hogy ősszel visszatérhessünk megszokott tereinkbe.

Merre tovább?

Érdemes előre figyelni a megjelölt kirakatokat vagy böngészni az infó-térképet, és a szervező intézmények köré csoportosuló szekciók szerint megtervezni a hétvégi kirakART-túrát:

  1. Trafó – Üllői út – Stúdió K Színház – Ráday utca – Kettőspont
  2. Szkéné Színház – Bartók Béla út – MU Színház – Artus
  3. Három Holló – RS9 – Hatszín Teátrum – Bethlen Téri Színház – Gólem Színház
  4. Jurányi Inkubátorház – Átrium – Bem Mozi – Margit-negyed

Részletes program, infók és térkép: http://kirak.art/

FB-esemény: https://www.facebook.com/events/339955330898136/

Előzetes trailer: https://www.youtube.com/watch?v=tKNQw0WiBps

#kirakart #művészettelfeltöltve

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés