bezár
 

színház

2021. 06. 01.
KirakART - kortárs előadóművészeti hétvége
Kortárs művészettel töltik fel a Margit-negyed kirakatait
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
KirakART - kortárs előadóművészeti hétvége Június 4. és 6. között rendezik meg először Budapesten a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégét öt független befogadóhely – a Bethlen Téri Színház, Jurányi Inkubátorház, Szkéné Színház, MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében. A város elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakai élednek újjá művekkel, művészekkel, akciókkal. Három napra díszletté változik a város: 30 helyszínen több mint 40 alkotócsoport várja az érdeklődőket változatos programokkal.

A Jurányi Inkubátorház a Margit-negyedben négy helyszínen tölti fel művészettel az elhagyott ingatlanok kirakatait, köztük egy régi virágboltot és bankot. A kirakART kezdeményezéséhez csatlakozik a Margit-negyedben az Átrium és a Bem mozi is.

Szkéné színház

Bár a járványhelyzet miatti korlátozások enyhülésével az újranyitás izgalmában élünk, Budapest legtöbb színháza - ahogy a Jurányi Inkubátorház is - erre az évadra már nem nyit ki. A független befogadóhelyek ezért úgy döntöttek, hogy a hosszú hónapokra „vitrinbe zárt” művészetet kiviszik az utcára, és biztonságos körülmények között, mégis egyedi módon teremtik meg a lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására.

A Trafó által kezdeményezett projekthez a főszervezőkön túl további 10 intézmény csatlakozott, így 30 helyszínen zajlanak majd a programok 3 napon át, közel 70 művész részvételével. Minden műfaj képviselteti magát: lesz kirakat-színház, újcirkusz, kortárstánc, performanszok, installációk, minikoncertek, felolvasás, storytelling, egyperces jelenetek, fotó- és plakátkiállítás, irodalom, jelmezbemutatók, DJ- és VJ setek, valamint gyerekprogramok és bábszínház is.

A Margit-negyedben fellépnek többek között: a Narratíva Kollektíva, akiknek happeningje a játékosság és az átváltozás fontosságára hívja fel a figyelmet; szóló performansszal készül a Katlan Csoport, a Noppa Design installációjában táncol a ZéróPlusz TáncMűvek; Szűcs Edit jelmezei között pedig a Duda Éva Társulat. Az Andaxínház performansszal, a JazzaJ minikoncertekkel várja az arra járókat, amivel párhuzamosan Rácz Nóra képzőművész élőben rajzol. Az Átrium és a Bem mozi élőzenei kirakatkoncerttel várja az érdeklődőket, a SzínMűhely Alapítvány tízperces perofrmatív élőképet mutat be. A gyerekek számára bábelőadással készül a Manna Produkció. Látható lesz továbbá Nagy Fruzsina jelmeztervező dress code: Webcam Fashion című installációja, ami a Covid miatti életmódváltozásokra, Zoom-öltözködésünkre reflektál.

A szervezők arra biztatják az érdeklődőket, hogy az egymásra és a művészetre való (újra)nyitás jegyében látogassanak el minél több helyszínre a Margit-negyeden belül is. Nézzenek be hozzájuk, lessék meg az alkotókat, akik láthatatlanul is jelen vannak és dolgoznak, hogy ősszel visszatérhessünk megszokott tereinkbe.

Merre tovább?

Érdemes előre figyelni a megjelölt kirakatokat vagy böngészni az infó-térképet, és a szervező intézmények köré csoportosuló szekciók szerint megtervezni a hétvégi kirakART-túrát:

  1. Trafó – Üllői út – Stúdió K Színház – Ráday utca – Kettőspont
  2. Szkéné Színház – Bartók Béla út – MU Színház – Artus
  3. Három Holló – RS9 – Hatszín Teátrum – Bethlen Téri Színház – Gólem Színház
  4. Jurányi Inkubátorház – Átrium – Bem Mozi – Margit-negyed

Részletes program, infók és térkép: http://kirak.art/

FB-esemény: https://www.facebook.com/events/339955330898136/

Előzetes trailer: https://www.youtube.com/watch?v=tKNQw0WiBps

#kirakart #művészettelfeltöltve

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Mi lesz a bádognyulakkal? Mi lesz a bádognyulakkal?
Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém a B32-ben
Gimesi Dóra - Jeli Viktória: Regényes Shakespeare
színház

Nehéz idők, nehéz emberek Nehéz idők, nehéz emberek
Andrew Bovell: Ha elállt az eső, Guelmino Sándor rendezésében
színház

Drámapedagógia tabutémák körül Drámapedagógia tabutémák körül
Az Orlai Produkciós Iroda közösségi színházi játéka

Más művészeti ágakról

irodalom

Jól rontani Jól rontani
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap
irodalom

Egy szó megtisztítása Egy szó megtisztítása
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
irodalom

Hangulatjelentés is, igaz is Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés