bezár
 

art&design

2021. 06. 04.
Balatonfüred 50: Képes történetek a várossá válás első évtizedeiből
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Balatonfüred 50: Képes történetek a várossá válás első évtizedeiből „Balatonfüred 50” címmel nyílik kiállítás az MTI – MTVA Archívum és a Fortepan Gyűjtemény felvételeiből a városi Vaszary Galériában. A tárlat 2021. június 6-tól 2022. január 9-ig lesz látogatható.

Ötven éve, 1971-ben nyilvánították várossá Füredet. Az évforduló apropóján, a Vaszary Galériában nyíló archív fényképekből álló kiállításon keresztül beleshetünk a 1970-es, 80-as évekbeli város hétköznapjaiba. A kiállított privát és hírügynökségi felvételek megismertetik velünk a kalandos kettős identitású település várossá válásának történetét. Az elénk tárt képeken megelevenedik a csatornázatlan, fejlesztésre váró falu szívkórházzal, egy város két, négyszáz szobás világhírű szállodával, egy hely, mely télen szilvás gombóc üzem, nyáron Anna Bálnak és punk fesztiválnak is egyaránt helyet adó turisztikai célpont.

Kevés falu dicsekedhetett el azzal, hogy két olyan nagyvárosi környezetbe is beleillő szállodája van, mint a majdnem 800 vendégszobával rendelkező Annabella és Marina szállók, melyek az 1968–1969-as években megnyitásuk után az akkor még községnek számító Füred emblematikus jelképeivé váltak. Pár évvel később az újdonsült város csatornarendszerének 80 százaléka még fejlesztésre szorult, új orvosi rendelőt, vasút- és buszállomást, lakásokat, óvodákat, iskolákat és áruházakat kellett építeni, hogy a falusias infrastruktúrát hozzáigazítsák az ideköltözők számához és igényeihez. A városban még a Tagore sétány platánjainak időtlensége is csalóka, hiszen a háromszáz facsemete azután került Gemencről a városba, miután a 140 km/órás széllel érkező 1972-es tornádó elpusztította az eredeti nyárfasort.

A település  népessége folyamatosan nőtt az évek alatt. A nyári szezonra is rengeteg idénylakó érkezett. 1979-ben csaknem 133 ezren üdültek a városban. Emellett nyáron Balatonfüred éppúgy otthont adott a nagy tradíciókra visszatekintő, szépségversenyként is funkcionáló Anna-bálnak, mint a hajógyár szerelőcsarnokában megrendezett Új Hullám Fesztiválnak, melyen a fiatal rock- és punk együttesek a rendőrség árgus szemei előtt mutatkozhattak be a nagyközönség előtt. Azonban itt az őszi hónapokban sem állt le az élet. A télen, fél éven át üresen álló Annabella éttermében például naponta hatvanezer szilvás gombócot készítettek el győri hűtőháznak. A holt szezonban dübörgött a konferencia turizmus, előadásokat tartottak juhtenyésztésről, diabetikus üdítőitalokról, sőt nemzetközi kationos polimerizációs szimpóziumot is szerveztek.

A kiállításon bemutatásra került archív képanyag megismerésével mindannyian a város felfedezőivé válhatunk, emellett a háttértörténeti információknak köszönhetően a város történetével is megismerkedhetünk.

A Balatonfüred 50 – Képes történetek a várossá válás első évtizedeiből című kiállítás 2021. június 5. – 2022. január 9. között lesz látogatható a Vaszary Galériában. A kiállítást Kincses Károly fotómuzeológus nyitja meg, június 5-én, 17 órakor.

 

Fotó: A Hotel Marina terasza. Háttérben a kemping, a hajógyár és a Tihanyi félsziget. Fortepan/Bauer Sándor

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés