bezár
 

art&design

2021. 06. 09.
Energikus, virulens, zseniális: Jön a Magyar Géniusz kiállítás!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Energikus, virulens, zseniális: Jön a Magyar Géniusz kiállítás! A magyar képalkotó művészet geometrikus absztrakt irányzatainak legjavát mutatja be a „Magyar Géniusz” című kiállítás a Pécsi Galériában. Összesen 31 alkotó, köztük Victor Vasarely és Kassák Lajos alkotása is látható a június 3-án megnyílt tárlaton.

A Gallery Max kiállítása a budapesti siker után Pécsre érkezett. A kiállítás egyszerre mutatja be a geometrikus absztrakt legkiemelkedőbb kortárs képviselőit és visszatekint az évszázad jeles alkotóira, ezzel széles összefüggésrendszert tárva elénk. A kiállító művészek között szerepel többek között Victor Vasarely, Kassák Lajos, Nicholas Schöffer, Haraszty István és Maurer Dóra.

A stílus ikonjai közül semmiképp sem maradhatnak ki a pécsi alkotók, hiszen a város művésznemzedékek óta meghatározó szellemi színtere a geometrikus absztrakciónak. A helyi alkotókat Böszörményi István, Bullás József, Lantos Ferenc, Ottó László és Somody Péter képviseli. A geometrikus absztraktnál elvontabb, “modernebb” művészet nehezen képzelhető el. Az irányzat végigélte a 20. századot, rendszereket, állami ízlésdiktátumokat, olykor diktatúrákat, mégis elképesztő frissességgel van jelen. A kiállításon bemutatásra kerülő legkorábbi munka 1922-ben készült, a legkésőbbiek épp csak napjainkban.

A geometrikus absztrakció tradíciója tehát nem poros múzeumi emlék, hanem élő, jelenlévő, a hazai kortárs művészet fiatalabb nemzedékeit is elevenen mozgató irányzat. Erről tanúskodik a 31 kiállító, akik alkotásain keresztül a látogatók megfejthetik a magyar géniusz lényegét.

Kiállító művészek:

Bátorfi Szabolcs, Berta Julianna, Boros Tamás, Böszörményi István, Braun András, Bullás József, Ézsiás István, Fajó János, Haász István, Haraszty István, Kassák Lajos, Kelle Antal, Kontur Balázs, Kovács Tamás László, Ilona Lénárd, Lantos Ferenc, Marafkó Bence, Victor Vasarely, Nicholas Schöffer, Maurer Dóra, Milasovszky László, Vera Molnar, Judith Nem’s, Ottó László, Plank Antal, Sallai Tibor, Somody Péter, Saxon Szász János, Varga Kristóf, Ganna Voytenko, Wolsky András, Zalavári József

A kiállítás kurátora:

Bojár Iván András, művészettörténész

Kép a Max Gallery jóvoltából.

Magyar Géniusz
A kiállítás június 3. és július 8. között látogatható a Pécsi Galériában. További információ a kiállításról ezen a linken érthető el. 
Helyszín: Pécsi Galéria • 7621, Pécs, Széchenyi tér 14.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Kereszt a világ végén Kereszt a világ végén
Keresztes Zoltán oroszországi fényképeiről
art&design

Balatont álmodom, s melléje magamat Balatont álmodom, s melléje magamat
Gondolatok Bodolóczki Linda „Nekem a Balaton” című kiállításának képeiről
art&design

Bevásárolunk kortárs művekkel
Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés és az online árverésekkel egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.
art&design

Derkósok munkái virtuálisan
26 képzőművész pályamunkáit vonultatja fel idén is a Derkovits Gyula ösztöndíj

Más művészeti ágakról

Tallér Edina: Lány a város felett című könyvének bemutatója
irodalom

Két napig a test körül Két napig a test körül
A Test-symposium – Irodalom, elmélet és kritika című konferenciáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés