bezár
 

art&design

2021. 06. 04.
A Kisterem nyári kiállításai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az újranyitást követően a Képíró utcai Kisterem galériában a nyár során Molnár Zsolt és Ruzicska Tünde kiállításai láthatók. A galéria két kiállítóterének egyikében Molnár Zsolt egyéni kiállítása látogatható, míg a másikban párhuzamosan a Ruzicska Tündével közös kollaboráció során létrejött alkotásokat mutatják be.  

Molnár Zsolt, a Kisterem legfiatalabb művészeinek egyike, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán végzett 2012-ben, melyet követően viszonylag hamar eltávolodott a sokszorosító grafika hagyományos képalkotási eljárásaitól, és a grafikában rejlő konceptuális lehetőségeket kezdte el kutatni. Művészetében meghatározó téma a mezőgazdasági élet jelenkori eszközeinek viselkedése a minket körülvevő természeti környezetben. Installációiban a funkcionalitás és az absztrakció határmezsgyéjén egyensúlyozva vizsgálja ezeknek a mechanizmusoknak az agrárkultúrára kifejtett pozitív és negatív hatásait.

A levélperem mentén című egyéni kiállítása különböző elhárító mechanizmusokra koncentrál. Új sorozatai a tőle jól ismert digitális képalkotó eszközökkel, kollázstechnikával készült képekből és installatív elemekből állnak, és a sebezhetőség kérdése mellett olyan védelmi folyamatokkal foglalkoznak, melyek szerves részét képezik az ökológiai rendszereinknek. Míg korábbi munkáiban a természetes közegekre ható mesterséges jelenlétet tanulmányozta, most a természetben végbemenő organikus jelenségekre fókuszál.

Ruzicska Tünde keramikus, iparművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kerámia szakán szerzett diplomát. Munkáiban a tradicionális kézműves kerámiakészítési technológiákat ötvözi hosszas kísérletezés során létrejött egyedi megoldásokkal. Autonóm kerámiaszobraiban az archaikus kultúrák edénylenyomatai és felületei alkotnak geomorf, szalagszerű nyitott térszerkezeteket. Tárgyegyüttesei a dinamika és a mozdulatlanság, a ridegség és az otthonosság között balanszírozva transzformálódnak porcelánszobrokká, melyek napjaink asztali tárgykultúrájának átiratai.

A Nyugvó maradványok című kollaboráció – a képzőművészet és dizájn, az iparművészet és kézművesség határait feszegetve – új, fúzionális és generatív tartalmakat hoz felszínre a földműveléstől egészen a terített asztalig terjedő asszociációk mentén.

Négyzetes kép: Zana Krisztián

Fejléc kép: Neogrády-Kiss Barnabás

A levélperem mentén és Nyugvó maradványok
Molnár Zsolt egyéni, és Ruzicska Tündével közös kiállítása 2021. június 11. és július 23. között tekinthető meg a Kisterem galériában. A kiállításokkal kapcsolatos további információk ezen a linken érhetők el.
Helyszín: Kisterem • 1053 Budapest, Képíró utca 5.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról
art&design

Belevágtam az abszolút bizonytalanba Belevágtam az abszolút bizonytalanba
Interjú Lakner László festőművésszel pályájának alakulásáról, az emigráció körülményeiről és hatásairól, illetve a véletlen találkozásokról
art&design

Archivált otthonaink Archivált otthonaink
A „Mikhail Bushkov & Olga Bushkova «ZRH»” című kiállításról
art&design

Derkósok munkái virtuálisan
26 képzőművész pályamunkáit vonultatja fel idén is a Derkovits Gyula ösztöndíj

Más művészeti ágakról

irodalom

Jól rontani Jól rontani
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap
irodalom

Egy szó megtisztítása Egy szó megtisztítása
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
irodalom

A kislányunk arca A kislányunk arca
Mécs Anna novellája a Prae folyóirat spekulatív fikció témájú lapszámából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés