bezár
 

art&design

2021. 06. 04.
A Kisterem nyári kiállításai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az újranyitást követően a Képíró utcai Kisterem galériában a nyár során Molnár Zsolt és Ruzicska Tünde kiállításai láthatók. A galéria két kiállítóterének egyikében Molnár Zsolt egyéni kiállítása látogatható, míg a másikban párhuzamosan a Ruzicska Tündével közös kollaboráció során létrejött alkotásokat mutatják be.  

Molnár Zsolt, a Kisterem legfiatalabb művészeinek egyike, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán végzett 2012-ben, melyet követően viszonylag hamar eltávolodott a sokszorosító grafika hagyományos képalkotási eljárásaitól, és a grafikában rejlő konceptuális lehetőségeket kezdte el kutatni. Művészetében meghatározó téma a mezőgazdasági élet jelenkori eszközeinek viselkedése a minket körülvevő természeti környezetben. Installációiban a funkcionalitás és az absztrakció határmezsgyéjén egyensúlyozva vizsgálja ezeknek a mechanizmusoknak az agrárkultúrára kifejtett pozitív és negatív hatásait.

A levélperem mentén című egyéni kiállítása különböző elhárító mechanizmusokra koncentrál. Új sorozatai a tőle jól ismert digitális képalkotó eszközökkel, kollázstechnikával készült képekből és installatív elemekből állnak, és a sebezhetőség kérdése mellett olyan védelmi folyamatokkal foglalkoznak, melyek szerves részét képezik az ökológiai rendszereinknek. Míg korábbi munkáiban a természetes közegekre ható mesterséges jelenlétet tanulmányozta, most a természetben végbemenő organikus jelenségekre fókuszál.

Ruzicska Tünde keramikus, iparművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kerámia szakán szerzett diplomát. Munkáiban a tradicionális kézműves kerámiakészítési technológiákat ötvözi hosszas kísérletezés során létrejött egyedi megoldásokkal. Autonóm kerámiaszobraiban az archaikus kultúrák edénylenyomatai és felületei alkotnak geomorf, szalagszerű nyitott térszerkezeteket. Tárgyegyüttesei a dinamika és a mozdulatlanság, a ridegség és az otthonosság között balanszírozva transzformálódnak porcelánszobrokká, melyek napjaink asztali tárgykultúrájának átiratai.

A Nyugvó maradványok című kollaboráció – a képzőművészet és dizájn, az iparművészet és kézművesség határait feszegetve – új, fúzionális és generatív tartalmakat hoz felszínre a földműveléstől egészen a terített asztalig terjedő asszociációk mentén.

Négyzetes kép: Zana Krisztián

Fejléc kép: Neogrády-Kiss Barnabás

A levélperem mentén és Nyugvó maradványok
Molnár Zsolt egyéni, és Ruzicska Tündével közös kiállítása 2021. június 11. és július 23. között tekinthető meg a Kisterem galériában. A kiállításokkal kapcsolatos további információk ezen a linken érhetők el.
Helyszín: Kisterem • 1053 Budapest, Képíró utca 5.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés