bezár
 

irodalom

2021. 06. 06.
Bemutatták a Mégis élünk - Trianon 100 című irodalmi antológiát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatták a Mégis élünk - Trianon 100 című irodalmi antológiát Pénteken, a nemzeti összetartozás napján bemutatták a Mégis élünk - Trianon 100 című irodalmi antológiát, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata (MMA IT) által összeállított válogatásban több mint harminc magyarországi és külhoni magyar szerző versei és prózai alkotásai találhatók.

"Az antológiában ugyanúgy olvashatók fél évszázada megjelent írások, mint a centenárium évében írottak. A kötetben a líra, próza irodalmi világán túl az irodalomtörténet művészetelméleti szövegei is helyet kaptak. A szerzők mindegyike kortársunk. A Tőzsér Árpádtól Iancu Lauráig terjedő, balsorsörökös utódnemzedékként a szüleik, nagyszüleik, dédszüleik életének megtöretéséről kapottként, a külső kényszer okozta fájdalom és a megújulni akarás hétköznapjainak kettősségéről azonban már sajátjukként vallanak" – közölte Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. Hozzátette: a kötet bizonyítéka annak, hogy "nem felejtettünk, hiszen nem feledhetjük a közös nemzeti múltunk száz évnél régebbi értékeit, miként az elmúlt évszázad kulturális, valamint politikai és társadalmi eseményeit sem, amelyeket bár külön-külön éltünk meg, mégis átérezzük, ismerjük a magyar egészet".

Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, író, az MMA IT vezetője, az antológia szerkesztője emlékeztetett arra, hogy az irodalmi művekben közös referenciacsoportként egyszerre jelenik meg a szívós élni akarás motívuma és a veszteségekkel való őszinte szembenézés. Ezek a művészeti, költői, írói alkotások jelentős dokumentumai annak, hogy hogyan lehetett ezt az elmúlt száz évet magyarként megélni. "Ezeket az alkotásokat kezébe kell adni mindazoknak, akiket érdekel a magyar nép modernkori sorsa, hogy a hiteles, nagy tehetségű, önmagukat és a közösségüket kifejezni tudó tanúk szavaiból ismerjék meg azt az élethelyzetet, melyet a magyarság huszadik százada jelentett".

A kötet az MMA IT író, költő és irodalomtörténész tagjainak munkáit tartalmazza. A kiadványban többek között Ágh István, Ács Margit, Ferenczes István, Füzesi Magda, Kodolányi Gyula, Nagy Zoltán Mihály, valamint Szilágyi István lírai és prózai alkotásai olvashatók.

A Trianon-antológia előzményei közt több, az MMA Irodalmi Tagozat által szerkesztett gyűjtemény is van, így a Magyar Napló gondozásában 2016-ban megjelent, A szavak lélegeztet című reprezentatív versgyűjtemény, valamint az Orpheusz Kiadó által kiadott, Metszetek címmel publikált prózaantológia is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja
Annie Ernaux: Lánytörténet - Magvető, 2020
irodalom

A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe
A test motivikus közegeinek szubverzív műveletei Medbh McGuckian három szövegében

Más művészeti ágakról

zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem
Gimesi Dóra - Jeli Viktória: Regényes Shakespeare


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés