bezár
 

art&design

2021. 06. 11.
Négy kiállítás a Virág Judit Galéria kibővült kiállítótérében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy kiállítás a Virág Judit Galéria kibővült kiállítótérében Az egykori Bedő-gyűjtemény főműve, Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című festménye is látható lesz szombattól Budapesten a Virág Judit Galériában, ahol egyszerre négy kiállítás várja az érdeklődőket.

Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című dinamikus kompozíciójú festményét mesebeli álmodozó figurák, vadászok, lovasok, köztük egy amazon, bohócok, gyermekét karjában tartó anya, tétova férfiak népesítik be - olvasható a galéria tájékoztatójában. Ez a mű is azok közé tartozott, amelyeket Csontváry a közönség elől rejtve, a bérelt patikájában őrzött. A közönség először a festő halála után 11 évvel, 1930-ban az Ernst Múzeum Csontváry-kiállításán láthatta.

Csontváry műve mellett Rippl-Rónai Anella virágot tart című kukoricás képe, valamint Nádler István, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Fajó János, Fehér László, Lakner László kiemelt alkotásai és Bak Imre négy festménye is látható lesz.

Mattis Teutsch János (1884-1960) műveinek átfogó tárlatát Éber Miklós gyűjteményén keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. Mattis Teutsch kiemelkedő módon járult hozzá az 1910-es és 1920-as évekbeli európai avantgárd, az expresszionista és konstruktivista absztrakció művészetéhez. Éber Miklós Mattis Teutsch János műveinek egyik legelkötelezettebb gyűjtője volt. Az 1980-as és 1990-es évek során kitartó kutatómunkával építette fel javarészt Mattis Teutsch műveiből álló gyűjteményét, amely a művész 1915 és 1927 közötti avantgárd periódusának alkotásait tartalmazza.

Radák Eszter a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legeredetibb és legsikeresebb alkotója három év után mutatkozik be önálló kiállításon. Legfrissebb munkáin a tájképek mellett a változatos belső terek válnak hangsúlyossá. A kiállításon új műfaji kísérletként digitális festmények is helyet kaptak.

Demény Miklós (1939-2010) alkotásaiból teljes életművet átfogó válogatás lesz látható a galériában. Demény művészete a kezdetektől pontosan meghatározott irányban, a kubizmus és a geometrikus konstruktivizmus eredményeit forrásnak tekintő úton haladt.  

A kiállítások július 30-ig ingyenesen látogathatók a Virág Judit Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés