bezár
 

art&design

2021. 06. 18.
Der Plan - Gerhes Gábor kiállítása a Mai Manó Házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Der Plan - Gerhes Gábor kiállítása a Mai Manó Házban Gerhes Gábor képzőművész munkáiból rendezett Der Plan címmel több évtized életművét áttekintő, átfogó jellegű kiállítást a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház.

Gerhes Gábor olyan képzőművész, aki igen gyakran használ fotóalapú munkákat. A Mai Manó Ház kiállítása az elmúlt 25 év fotóalapú alkotásaiból válogat, de más műfajú műveket - például videómunkákat, objekteket - is felvillant - közölte a kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján Baki Péter kurátor.

Gerhes Gábor elmondta: noha a fotográfia az a műfaj, amely a leginkább hihetővé teszi az ábrázolt dolgokat, fotóalapú munkáiban nem az elkapott pillanatra, hanem a megrendezettségre épít, részben erre utal a tárlat címe is. Mint ugyanis hozzátette, munkamódszerének fontos eleme, hogy ő maga teremt - sokszor szinte teátrális - helyzeteket, amelyek túlmutatnak a fotográfia megszokott formanyelvén.

A kiállítást Gerhes Gábor más képzőművészekkel az 1990-es években készített kettős portréi nyitják, amelyek azonban jelenetszerűségükkel túllépnek a portré műfaján.

A Sok természet című sorozat darabjai azt vizsgálják, mekkora bizonyító erővel bír a fotográfia, és mik ennek a határai: egy órát ábrázoló fényképről például nem derül ki, járnak-e a mutatók, de a színek visszaadásában sem mindig lehet a kamerára hagyatkozni.

Gerhes Gábor munkáiban fontos szerepet játszanak a - többnyire általa kitalált - szimbólumok, amelyek a harmadik teremben bemutatott képeken szinte mindig elidegenítő effektusként jelennek meg az ábrázolt jelenetekben. A következő, "fekete" terem régebbi és újabb alkotásai ennél is tovább mennek, furcsa, képzelt rítusok szereplőit és kellékeit megidézve.

Mint Gerhes Gábor hangsúlyozta, régóta kutatja a szuvenírek, szuvenírszerű tárgyak emlékképző erejét. A kiállítás ezekből a művész által alkotott objktekből is felvonultat egy válogatást, a látogató pedig felfedezheti, hogy nem eggyel a korábbi termek képein is találkozhatott már.

A Der Plan című tárlat augusztus 15-ig látogatható a Nagymező utcai Mai Manó Házban.

MTI 2021. június 17.

Kép forrása: Mai Manó Ház 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés