bezár
 

zene

2021. 06. 22.
Elīna Garanča a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elīna Garanča a Müpában Június 30-án 19:30-tól Elīna Garanča lép fel a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében – áll a Művészetek Palotája honlapján.

Sokan tartják korunk legjobb Carmenjének. Elīna Garanča, a kis lélekszámú, ám a világnak sok jelentős muzsikust adó Lettország szülötte, 2010 óta hódítja meg a zabolátlan cigánylány szerepében a New York-i Metropolitan közönségét. Most a Müpában is megcsodálhatjuk: június végi fellépésének első részében Bizet operájából szólal meg keresztmetszet, a másodikban pedig részleteket hallhatunk Verdi, Puccini és Rossini operáiból, valamint spanyol zarzuelákból és a Mediterráneum híres dallamaiból. Különlegesen harmonikus estének nézünk elébe, a koncert világszerte szívesen foglalkoztatott brit-gibraltári karmestere ugyanis nem más, mint Karel Mark Chichon, az énekesnő férje.

Elīna Garanča szülővárosa, Riga zeneakadémiáján kezdte tanulmányait, később Bécsben és az Egyesült Államokban tökéletesítette tudását. Meiningen és Frankfurt volt karrierjének két kezdeti állomása, első fontos nemzetközi versenyét pedig Helsinkiben nyerte meg. E sikereket még a kilencvenes években aratta: az áttörést az ezredforduló után Salzburg hozta meg számára: 2003-ban az Ünnepi Játékokon Mozart Titus kegyelme című kései operájának előadásán Nikolaus Harnoncourt vezényletével énekelt. Innen már egyenes út vezetett a bécsi Staatsoperbe, Párizsba, majd a már említett New York-i Metropolitanbe. A francia fővárosban olyan nagynevű rendezővel dolgozhatott együtt, mint Patrice Chéreau. Ma már sok éve a legnagyobb sztárok egyike, a világ leghíresebb operaházainak állandó vendége. Repertoárján megtaláljuk a legfontosabb mezzoszoprán szerepeket: énekli Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi, Wagner, Berlioz, Massenet, Richard Strauss operáit. Budapesti fellépésén magyar partnere lesz Pasztircsák Polina és Haja Zsolt, a nemzetközi énekestársadalmat a chilei tenor, Jonathan Tetelman és a litván basszbariton, Kostas Smoriginas képviseli.

A koncerten közreműködik Elīna Garanča (mezzoszoprán), Pasztircsák Polina (szoprán), Jonathan Tetelman (tenor), Haja Zsolt (bariton), Kostas Smoriginas (basszbariton), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel  Karel Mark Chichon.

Részletekért és a teljes műsorért látogasson el ide!

Négyzetes kép a leadben: metopera.org

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

lemezismertető
Interjú Tornyai Péterrel érvényesülésről, külföldi lehetőségekről, a zenei tevékenység sokszínűségéről, célokról
Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk

Más művészeti ágakról

irodalom

A könyvtáraktól a bosszúpornóig A könyvtáraktól a bosszúpornóig
A Gombaszögi Nyári Tábor irodalmi sátrának programjairól
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé
Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
art&design

Fekete-lyukba szervezett turistaút Fekete-lyukba szervezett turistaút
A DOOM című kiállítás a Horizont Galériában
színház

Lépjünk ki a babaházból! Lépjünk ki a babaházból!
Kartonpapa a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés